EXCLUSIV! Reformă scumpă a justiţiei la Briceni. 112 mii lei din bugetul sătesc pentru servicii de avocat!


În februarie scriam despre atacul raider la care a fost supusă gospodăria agricolă din satul Drepcăuţi, Briceni, atac desfăşurat de către oamenii raiderului Veaceslav Platon, din păcate cu sprijinul direct al primarului localităţii, Ghenadii Ioxa. Deşi cu ajutorul presiunii din partea opiniei publice s-a reuşit contracararea atacului raiderilor şi salvarea gospodăriei agricole, nenorocirile abătute asupra locuitorului satului continuă, iar justiţia, reformată sau nu prea, continuă să fie simplu spectator la cele întâmplate.

Cum era şi de aşteptat, faptul că gospodăria agricolă din sat şi investitorii ucraineni au rezistat atacurilor raiderilor nu l-a mulţumit deloc pe primarul Ghenadii Ioxa. Acesta s-a apucat de un nou val de atacuri la gospodăria agricolă, scopul primarului fiind depunerea unor noi acţiuni în judecată şi obţinerea unei noi încheieri de blocare a conturilor gospodăriei, respectiv compromiterea activităţii gospodăriei. Cu alte cuvinte, ceea ce n-au reuşit raiderii, acum a devenit scopul primarului raider!

Mă rog, dacă la Drepcăuţi sunt toate bune şi frumoase şi primarul nu are alte preocupări decât să atace gospodăria din sat, în care muncesc şi care hrăneşte locuitorii satului, o fi şi asta o ocupaţie demnă de un primar. Cel mai grav e însă că acest război dezlănţuit de primarul de Drepcăuţi cu gospodăria agricolă din sat este tot pe banii sătenilor, pe banii bugetului comunei.

Deoarece primarul Ioxa se crede un geniu în ale dreptului, ca şi Platon, acesta a emis la data de 21 martie 2016 dispoziţia nr.30, conform căreia acesta a abilitat-o pe Djemilia Chiţac, o tânără de 36 de ani, secretarul consiliului sătesc Drepcăuţi, cu exercitarea atribuţiilor de primar, inclusiv cu dreptul de a semna acte din numele primarului, pe perioada absenţei acestuia. Dispoziţia respectivă a fost emisă pentru ca primarul să semneze cu mâini străine cele mai murdare acte, astfel încât acesta să nu poarte răspundere pentru ilegalităţi, aruncând răspunderea pe umerii tinerei.

La data de 18 august 2016 Chiţac, pentru a fenta procedura de achiziţii publice, a semnat 3 contracte de asistenţă juridică, cu cabinetul avocatului Ion Stegărescu, în valoare de (fiţi atenţi!) 112 550,17 lei, echivalentul a cca 6500 dolari SUA (vedeţi imaginea). Suma i-ar lăsa invidioşi pe cei mai buni şi experimentaţi avocaţi. Dar şi pe cei care administrează bugete locale, deficitare şi austere. Nu ştiu dacă drumurile din Drepcăuţi n-ar avea nevoie de aceşti bani, dar grădiniţa şi şcoala din sat cu siguranţă au nevoie mai mare de ei decât avocatul.

Deşi actele de audit ale fiscului au demonstrat că gospodăria agricolă nu are niciun leu datorie la plăţile în bugetul local, în conformitate cu aceste contracte avocatul a depus din numele primăriei acţiuni în instanţă împotriva gospodăriei, urmărind pretinse datorii. Respectiv, a solicitat asigurarea acţiunilor şi blocarea conturilor gospodăriei, obţinând astfel ceea ce dorea primarul, blocarea activităţii gospodăriei.

Procuratura Anticorupţie din Bălţi a intentat un dosar penal în privinţa acţiunilor abuzive ale secretarului consiliului sătesc Djemilia Chiţac. Aceasta şi-a recunoscut vina şi fiind judecată în procedură simplificată, la data de 13 septembrie 2017 judecătorul Elena Tverdohleb a emis sentinţa (vedeţi imaginea reprezentativă), conform căreia Chiţac este recunoscută vinovată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi este obligată să achite o amendă de… 6000 de lei! Astfel, creând un prejudiciu bugetului sătesc de peste 112 550 lei, Chiţac scapă cu o amendă de doar 6000 de lei (cu dreptul de a achita doar jumătate de amendă timp de 72 de ore)! Cel mai curios însă e că în sentinţă judecătoarea Tverdohleb hotărăşte că pedeapsa penală pentru Chiţac este (atenţie!) „fără aplicarea pedepsei complementare obligatorii – privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau a exercita o anumită activitate”!

Cu alte cuvinte, datorită judecătoarei Tverdohleb, la Briceni pedeapsa obligatorie conform legii nu este chiar obligatorie, iar secretarul primăriei Drepcăuţi, care a recunoscut că a comis infracţiunea de abuz în serviciu, se poate întoarce fără probleme la locul de muncă, pentru a continua abuzurile, la însărcinarea primarului Ioxa.

Deosebit de interesant e şi că procurorul Igor Pasat, care a instrumentat cazul Chiţac, încă nu a atacat sentinţa judecătoarei Tverdohleb în instanţa superioară. Şi exact acelaşi procuror al Procuraturii Anticorupţie din Bălţi la 28 septembrie 2017 l-a scos de sub urmărire penală pe primarul Ghenadii Ioxa (vedeţi imaginea). Coincidenţă oare?! Se pare că nu doar avocaţii, dar şi procurorii şi judecătorii sunt foarte scumpi la Briceni…

Va urma

Etichete: , , , , ,

Lasă un comentariu