Poliţia de Frontieră. Start cu dreptul pentru Dorin Purice


Cu o lună în urmă scriam despre numirea lui Dorin Purice în funcţia de director al Departamentului Poliţie de Frontieră. Îl creditam pe NOUL conducător al… NOII instituţii cu încrederea că poate reforma grănicerii de sorginte sovietică în poliţişti de format european. La o lună de la acel articol ajung să pot bifa un start bun, ca să nu zic impecabil pentru Dorin.

Calificam atunci numirea lui Dorin Purice la cârma unuia din cele mai problematice sectoare ale guvernării, alterat de fenomene cronice cum ar fi contrabanda, corupţia şi lipsa de profesionism, ca fiind o mutare interesantă şi spectaculoasă, de natură să reaprindă speranţa în reuşita schimbărilor în bine la frontieră.

Iată că la o lună după acel articol constat că schimbarea nu va fi „dusă până la capăt” şi la Vamă. Gaşca lui Bandiţchi se pare că are verde să profaneze până la ultima speranţă şansa de reformă şi schimbare la Serviciului Vamal, în acelaşi stil în care a făcut-o cea a lui Roibu şi Revenco la Grăniceri. În această ecuaţie echipa lui Dorin este ultima de care ne mai putem agăţa speranţele noastre în reuşita AIE la Frontieră. E ca un penalty obţinut în minutul 90 al unui meci de fotbal de către echipa condusă la scor. Dorin nu are nici un drept să-l rateze şi respectiv să dezamăgească şi compromită această ultimă speranţă a noastră.

Purice, din câte cunosc şi-a cam pus mâinile în cap de la realităţile pe care le-a găsit la instituţia în fruntea căreia a fost numit. Îmi place însă că a ales să se pună pe treabă, încăpăţânându-se să creadă că se poate de FĂCUT ceva, în loc să se dedea la practici răspândite de bufonadă de nacialnic. A început în stil profesionist, bine gândit şi calculat. A ales să prioretizeze în debutul activităţii elaborarea politicii de resurse umane şi formarea echipei la nivel de top management. Şi nu s-a grăbit s-o facă timp de câteva zile aşa cum s-a procedat pe la alte case. Deduc din aceasta că nu-şi formează echipa conform fiţuicilor primite „de sus”.

Am urmărit cu atenţie update-urile de pe pagina oficială web a Poliţiei de Frontieră după 29 august şi pot releva o a doua prioritate a primei luni a lui Purice la conducerea PF: colaborarea şi schimbul de experienţă cu instituţiile europene de frontieră în ceea ce ţine de strategia de reformă. Este şi cumva firesc dacă ne amintim că el a venit la cârma Poliţiei de Frontieră dintr-o misiune internaţională specializată. Pe agenda conducerii Departamentului au fost nu mai puţin de 12 întruniri şi evenimente cu implicarea experţilor din cadrul autorităţilor de frontieră europene, SUA şi ai Misiunii EUBAM. Această dinamizare şi intensificare a colaborării cu UE sugerează că Dorin mizează pe un schimb intens de experienţă cu europenii şi un transfer de know-how din Occident în procesul de reformare a organelor de frontieră moldoveneşti. Şi aici îi bifăm încă un plus. Exemplul Georgiei a demonstrat că bicicleta nu trebuie reinventată iar asistenţa externă este una de importanţă esenţială în reuşita reformei pe segmentul organelor de forţă.

La 7 septembrie a fost prezentat efectivului Poliţiei de Frontieră şeful-adjunct Rosian Vasiloi, un profesionist cu un background de 20 ani experienţă în organele de frontieră, una din persoanele-cheie în fostul Serviciu de Grăniceri pe domeniul reformei şi colaborării cu instituţiile europene. Acesta a fost readus de Purice în echipa de la Frontieră din societatea civilă, după ce acesta fusese expulzat din sistem de gaşca lui Roibu, deoarece profesionismul acestuia contrasta prea pozitiv pe fondul nihilismului lui Revenco, dar şi pentru că încurca dezmăţului derbedeilor. Sunt sigur că este cea mai indicată persoană care-l poate ajuta pe Dorin să înţeleagă cu viziuni de interior bucătăria existentă la moment la Frontieră, dar mai ales să cunoască „bucătarii”.

Vinerea trecută Dorin l-a prezentat efectivului şi pe cel de al doilea vice-director, Ianuş Erhan, un bun profesionist în domeniul justiţiei, securităţii şi Vămii. Ca şi în cazul lui Purice, Erhan nu s-a regăsit în viziunile şi echipa lui Bandiţchi de administrare a Vămii, plecând din funcţia de şef al Direcţiei Urmărire penală a Serviciului Vamal, ca să se manifeste impecabil în societatea civilă şi mediul academic, instruind în materie de drept vamal studenţii de la USM. El este unul din puţinii foşti colegi de ai mei de la Vamă pentru care chiar nu mă tem să bag mâna în foc, atât pentru integritatea sa, cât şi pentru profesionismul său. Recent chiar absolut întâmplător discutam cu unul din studenţii săi de la USM, care mi-a reconfirmat asta încă o dată, spunându-mi pe un ton zeflemitor, că Ianuş este unicul lector de la facultatea de drept, care vine la ore … cu transport public. „Fost vameş încă se mai numeşte”, a exclamat mirat studentul, care se pare că are nişte stereotipuri închegate despre cum trebuie să se deplaseze prin oraş un vameş, fie el şi fost…

Ultima dată l-am întâlnit pe Ianuş la 24 septembrie la o masă rotundă organizată de proiectul „Comerţ, Investiţii şi reglementarea Activităţii de Întreprinzător” (BRITE) din cadrul USAID, în care a fost implicat în calitate de expert. În cadrul acestei mese rotunde au fost concluzionate probleme grave din sectorul vamal care afectează comerţul transfrontalier în Moldova, printre care au fost relevate: corupţia, lipsa de transparenţă în procesul decizional şi deficienţele de capacitate administrativă a organelor vamale de a face faţă atribuţiilor legale. Sunt deci sigur că Ianuş ştie ce, cum şi mai ales unde are de reparat în funcţia în care a fost numit. Iată de ce nu cred că Dorin Purice putea să-şi ia un adjunct mai bun, pe segmentul de expertiză juridică şi implementarea noilor competenţe de urmărire penală preluate de Poliţia de Frontieră în cadrul reformei instituţionale.

Din câte cunosc, mulţi specialişti cu experienţă din cadrul organelor vamale abia aşteaptă să fie invitaţi în echipa lui Dorin. Şi nu e vorba de cei cu „Mercedes”-uri de ultimă generaţie, care au ajuns să facă legea la Vamă, ci tocmai de cei marginalizaţi de gruparea criminală întronată la conducere. Sunt aproape sigur că vom asista în continuare la un flux de creier (ultimul care a mai rămas) de la Serviciul Vamal în echipa băieţilor de la Poliţia de Frontieră.

Se spune că lui Bandiţchi i s-ar fi înmuiat picioarele când a auzit componenţa garniturii de management de la Poliţia de Frontieră. Ştie probabil că are de ce dar mai ales de cine să se teamă. Şi ştiu probabil şi el, dar şi băieţii de la Frontieră, despre contextul recentei rocade între şefii birourilor vamale Briceni şi Cahul (prin cumul şi rude) şi legătura acesteia cu recenta declaraţie făcută de directorul financiar al SA „Sudzuker Moldova” în studioul unei emisiuni de la unul din posturile TV, în care acesta constata invadarea pieţei moldoveneşti cu zahăr de contrabandă din Ucraina.

Oare nu de frică de băieţii de la Poliţia de Frontieră Bandiţchi şi-a activat reflexele de autoapărare şi promovează din răsputeri un proiect de lege de modificare a codurilor Penal, de Procedură Penală şi a celui Vamal, prin care vrea excluderea componenţelor de infracţiune de contrabandă şi eschivare de la achitarea taxelor vamale, astfel încât aceste activităţi criminale să fie sancţionate doar contravenţional şi să se afle exclusiv în competenţa Serviciului Vamal?! Şi cred că nu doar Bandiţchi se teme, pentru că ieri în şedinţă de Guvern mega-proiectul a „şuierat”, în scurt timp urmând să ajungă în Parlament, fapt care ne confirmă prezenţa unei acoperiri politice, de „mai sus”. În detaliu însă despre aceasta – într-un alt articol! 😉

Acum vreau să zic: Forţă şi CURAJ pe mai departe, băieţi! Şi nu uitaţi: n-aveţi nici un drept să dezamăgiţi!

P.S. Ştiu că azi este aniversarea lui Dorin. Ţin să-i urez doar… Sănătate! Ştiu că are nevoie de ea, mai ales în perioada asta… 😉

Etichete: , , ,

Lasă un comentariu