Consultant Vamal

Întreabă-mă! Semnalează-mi!

În cazul în care vă pot ajuta cu sfaturi practice care ţin de activitate vamală, tranzacţii economice internaţionale, import-export, sau simpla traversare a posturilor vamale în calitate de persoane fizice, aştept mai jos, în comentarii, întrebările voastre, la care voi încerca să reacţionez şi să răspund cu viteza maxim posibilă. Pentru vizitatorii fideli ai blogului meu sfaturile vor fi GRATUITE! 😉

Tot aici îmi puteţi semnala cazuri de corupţie sau abuz la care aţi fost supuşi sau martori în posturile vamale sau alte instituţii publice! Keep in touch! Aştept mesajele voastre şi la adresa de e-mail veaceslav.balacci@gmail.com

Reclame

330 răspunsuri to “Consultant Vamal”

 1. Gheorghe Says:

  Buna ziua! spuneti-mi va rog, care va fi procesul devamarii unei motociclete? Ea costa in Germania 1000 euro , cineva mi-a spus ca devamarea va avea loc nu dupa centimetri cubi ai motorului, ci dupa costul ei in MD. Motocicleta in MD costa 3500 euro.

  • balacci Says:

   Salut, Gheorghe! Motocicleta urmează mai întâi a fi scoasă de la evidenţă şi exportată din statul în care vă aflaţi acum (procedură care prevede restituirea TVA în statul de export). Vămuirea va fi efectuată la postul vamal de frontieră prin care motocicleta va fi introdusă în ţară. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei în statul de export (preţul pe care l-aţi plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să aveţi o confirmare a preţului pe care l-aţi plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

  • MISKA Says:

   BUNA Gheorghe vreau si eu sa imi aduc un moto din rominia si as vrea sa ma interesez mai bine cum se face ,,, ma poti ajuta cu vre-un sfat . ?

 2. Gheorghe Says:

  P.S. va rog sa postati raspunsul aici, poate sa fie util si pentru altii. Multumesc

 3. Andries Rusu Says:

  Buna ziua, La importul TV din Romania ca persoana fizica, ce tebuie si cat sa platesc in vama?

 4. Ovidiu Lungu Says:

  Buna Slava,
  Hai ca am si eu o intrebare de ” Consultanta” 🙂

  Ia de citeste aici: „Incepand cu data de 15 noiembrie 2013, la frontierele externe ale comunitatii europene (Serbia, Ucraina si Republica Moldova), se vor aplica instructiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra urmatoarelor bunuri introduse de catre calatori, pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale: produse din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarate, fructe si legume proaspete. Aceste instructiuni se vor aplica in faza pilot incepand cu data de 1 noiembrie 2013 la Biroul vamal Sighet”, precizeaza comunicatul DGV. (http://www.finantistii.ro/actualitate/autoritatea-vamala-introduce-masuri-speciale-de-control-al-bagajelor-personale-81142 )

  Si acuma Intrebarea.

  Crezi ca se refera la traficul mic de frontiera al persoanelor (eu unul nu cred asta…si nu vad nici dimensiunea macar vorbind de Iasi unde traiesc si umblu prin pietele agricole si altele si nu am vazut cantitati uriase din produsele mentionate in comunicatul DGV RO)…., sau cumva se va umbla al cei care fac curse regulate cu pachete pe traseul MD Europa.
  Eu zic ca a doua varianta este mai logica..si va urma apoi in conformitate cu http://www.customs.ro/ro/calatori/intrarea_in_romania_-_dintr-un_stat_necomunitar.aspx

  Cota tarifara pe pachet pina la 300 euro/pachet x nr de pachete pe rutiera , sau cota tarifara fixa pe rutiera cu pachete – Cota fixa (10.000 Euro de exemplu x procent conform norme vamale UE)

  Tu ce parere ai, nu de alta dara sa stiu daca mai iau de la rude si eu acolo, 1 kg faina, 1 tarite , 1 ulei, niste fructe si legume…ca alcool si tigari stiu regula si nu ma pasioneaza..
  Ce zici?

  • balacci Says:

   BUNĂ întrebare, Ovidiu! 🙂 Cât 5 răspunsuri! 😉 Faza e că nu există un exemplu de best practice în combaterea micului trafic comercial de frontieră, care au existat şi persistă şi în alte zone de frontieră ale UE. E cumva firesc: nu ai cum să lupţi eficient cu micile abuzuri comerciale ale micului trafic de frontieră. Nici riscul nu e unul enorm, fenomenul asigurând un venit pentru familiile din zonele de frontieră, căzute pradă şomajului. E altceva cu aşa-numitele caravane de contrabandă, fenomen care atinge cote CONSIDERABILE ca şi amploare, umplând buzunarele afaceriştilor, vameşilor şi poliţiştilor de pe ambele maluri ale Prutului şi golind bugetul României! Cu ele se poate şi trebuie să lupte autorităţile de la Bucureşti, în acest sens existând şi presiuni de la Bruxelles. 😉 Doamne ajută!

 5. Ionut Says:

  Buna ziua,
  Am o motocicleta imatriculata in Ro ,dar motorul este in MD de 1 an de zile (nu l-am scos din tara),spuneti-mi va rog la ce sa ma astept la vama cand voi incerca sa ies din MD ,ma refer la amenzi si daca este posibila imatricularea motorului in MD fara sa-l mai scot din MD,mentionez k detin o moto Honda ,600 cm cubi, din 2003 .Va multumesc anticipat.

  • balacci Says:

   Bună ziua, Ionuţ! Deoarece ai depăşit termenul de aflare în ţară a unităţilor de transport înmatriculate în afara teritoriului Republicii Moldova (6 luni), vama moldovenească îţi va întocmi un proces-verbal de contravenţie şi vei fi obligat să achiţi o amendă de 3000.00 MDL (în cazul achitării amenzii în 72 ore valoarea amenzii va fi de 1500.00 MDL). Baftă! Şi nu mai încălca prevederile legale! 😉

  • MISKA Says:

   BUNA Ionut vreau si eu sa imi aduc un moto din rominia si as vrea sa ma interesez mai bine cum se face ,,, ma poti ajuta cu vre-un sfat . ?

   • balacci Says:

    Salut, MISKA! Motocicleta urmează mai întâi a fi scoasă de la evidenţă şi exportată din România (procedură care prevede şi restituirea TVA în statul de export). Vămuirea va fi efectuată la postul vamal de frontieră prin care motocicleta va fi introdusă în ţară. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei în România (preţul pe care l-ai plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 6. Andrei Says:

  buna ziua, imi puteti spune care este virsta admisibila a motocicletei pe care o importam, pentru a putea face devamarea si inregistrarea in RM? Va multumesc.

 7. Vasile Says:

  Salut Veaceslav,
  Vreau sa te intreb daca o asociatie obsteasca, in calitate de persoana juridica importa bunuri de peste hotare, este scutita de TVA si de taxele vamale?
  Multumesc

  • balacci Says:

   Salut, Vasile! Nu, nu este scutită! Poate fi scutită doar dacă ONG-ul importă bunurile în cadrul unui grant sau proiect de cooperarare internaţională aprobat prin Hotărâre de Guvern, sau dacă mărfurile introduse în ţară trec procedura de aprobare la instituţiile guvernamentale în calitate de ajutor umanitar.

 8. Vasile Says:

  Multumesc.
  Si daca resursele ONG-ului sunt obtinute din donatii de la persoane fizice, pentru ajutor umanitar, asociatia poate importa bunuri indiferent de suma?

  • balacci Says:

   Da, doar că urmează ca documentele care confirmă calitatea de ajutor umanitar al mărfurilor să fie aprobată de Guvern, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

 9. andrei Says:

  Va multumesc de raspuns

 10. Dumitru Says:

  Buna ziua!
  Doresc sa aduc whisky din germania pe care mai apoi sa il vand in Romania. Am un prieten neamt care are un en-gros destul de mare acolo si care vinde deja in tari europene( Portugalia , Austria, etc.)
  Am fost la vama si m-am interesat care sunt pasii si mi-au spus ca pentru a vinde in romania trebuie sa imi iau o licenta de destinatar autorizat iar cel care imi trimite trebuie sa fie antrepozitor si sa aiba un cod anume numit cod de acciza. Pe langa asta mai mi-au spus ca trebuie sa semnez un contract intre mine si neamt.
  Eu l-am intrebat si a zis ca nu a mai semnat acest contract cu nimeni, si ca vine pur si simplu in celelalte tari fara probleme.
  1. Poate un angrosist sa fie antrepozitor? (cei de la vama ziceau ca doar producatorii au aceasta calitate)
  2. Cum arata acest contract pe care trebuie sa il semnez intre mine si neamt?
  3. Daca l-au verificat in baza de date seed si au gasit valabil acel cod inseamna ca pot cumpara de la el?
  4. Care sunt pasii care trebuie facuti in Romania?
  5. Exista anumite modele de acte care trebuie sa insoteasca transportul?
  5. Exista birouri de consultanti in cest domeniu? Sau cu cine trebuie sa vorbesc la vama pentru ca doamna de acolo zici ca moare daca deschide gura sa imi raspunda la ceva?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  O zi buna!

  • balacci Says:

   Salut, Dumitru! Deoarece vorbeşti de activitate comercială pe teritoriul României, îţi recomand să contractezi serviciile unui consultant din România în activitate comercială, de import-export şi fiscalitate.

 11. Octav Says:

  Salut Veaceslav !
  Vreau să-ți expui părearea la modificările art.6 al LRM1150.

  • balacci Says:

   Salut, Octav! Sunt nişte amendamente bune, inspirate din normativele şi practica UE. Dar ca de obicei, amendamentele au fost trosnite în mare grabă, având un puternic iz populist. Conflictul de interese este o problemă gravă în serviciul public moldovenesc. Dar ca de obicei, dacă privim în complex cu ultimul meu articol plasat pe blog, aplicarea amendamentelor va duce la lupta cu peştişorii, fiind violat iată şi dreptul angajaţilor vamali la protecţia datelor cu caracter personal, RECHINII însă rămânând din nou neatinşi… Atâta timp cât Baliţchi nu va putea explica de unde sora lui a luat jumate de milion de euro ca să-şi tragă apartament, pe care să „i-l aducă în dar la nuntă”, NU voi crede în eficienţa uneor asemenea măsuri de doi bani, cum sunt amendamentele la Legea 1150!

 12. Vladimir Says:

  buna ziuz eu doresc sa import cafea din Grecia as dori sa aflu indicativul vamal

  • balacci Says:

   Salut, Vladimir! Aşa-numitele „preţuri indicative” ale Vămii au un caracter de consultare pentru vameşi şi sunt aprobate prin circulare interne ale Vămii. Ele nu pot constitui un reper drastic pentru stabilirea valorii mărfii în vamă. Deci, dacă poi justifica prin acte preţul efectiv plătit pe marfă nu ai nevoie de aceste preţuri „indicative”! 😉

 13. ion Says:

  Salut,cum as putea afla virsta a unei motociclete pe care vreau sa introduc in Rep. moldova? Pina la citi ani??de exemplu e inmatriculata 2003 in italia?

  • balacci Says:

   Salut, Ion! Limita de vârstă la importul motocicletelor în Moldova este de 10 ani. Vârsta o poţi afla din bazele de date ale companiilor producătoare, în baza codului de identificare. Încearca totuşi să obţii o confirmare oficială de la o reprezentanţă a fabricii producătoare în ţara în care te afli! 😉

 14. MISKA Says:

  cum as putea face rost de aceasta confirmare a pretului (factură, bon, recipisă)?

 15. MISKA Says:

  sa inteleg ca ar trebui sa merg cu vinzatorul la un notar pentru a face rost de aceasta factura, bon ?daca cumpar moto de la o simpla persoana

 16. MISKA Says:

  multumesc mult ….

 17. MISKA Says:

  cum as putea discuta cu unul dintre cei de mai sus care au pus intrebari tot cu privinta la moto de peste hotare ?

 18. Lucia Says:

  Salut.am si eu o intrebare,vreau sa import haine si incaltaminte,care vor fi taxele pe care trebuie sa le achit??ca persoana fizica pot importa angro produse??

  • balacci Says:

   Salut, Lucia! Persoanele fizice pot introduce în Moldova bunuri în valoare de până la 300 euro fără achitarea taxelor vamale, iar până la 500 euro cu achitarea taxelor vamale, în condiţia în care acestea nu sunt destinate activităţii comerciale (bunuri de uz personal). Mărfuri în valoare mai mare de 500 euro nu pot fi importate de persoane fizice, ci doar de întreprinderi importatoare. La importul articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte drepturile de import constituie: taxă vamală (în dependenţă de poziţia tarifară a mărfii, 5-15% din valoarea în vamă a mărfii), taxa pentru proceduri vamale, 0,4% din valoarea mărfii, plus TVA, 20% (baza de calcul – valoarea mărfii + taxa vamală + taxa pentru proceduri vamale). Succes! 😉

  • renata Says:

   D-nul Balacci as vrea sa va adresez urmatoarea intrebare daca la sosirea din America am asupra mea doua telef.mobile unul este personal iar celalalt ca cadou,ambele sint procurate din State si depaseste suma de 300 euro,posibil sa am probleme la politia de frontiera?

 19. Nina Says:

  buna ziua!am si eu asa o intrebare!as dori sa incep o afacere in Moldova cu marfa din China incepind cu haine si terminind cu marfuri de uz casnic si mai multe..as dori sa aflu la primirea marfii la portul din Rominia este nevoie de devamat marfa??sau doar la vama Moldovei sau in Chisinau la coridorul verde?multumesc anticipat!

  • balacci Says:

   Salut, Nina! În portul din România va trebui să vămuieşti mărfurile în regim de tranzit până la frontiera cu Moldova, prin intermediul unui comisionar vamal din România, pe care-l poţi contracta personal, sau prin intermediul unei companii de logistică. Pe culoarul verde nu prea ai şanse să vămuieşti în Moldova mărfurile originare din China… Va trebui probabil să aştepţi până vor fi efectuate toate formele de control vamal în terminal, inclusiv controlul fizic. Succes!

 20. olesea Says:

  buna vreau sa import din Romania 40-50 de pui de gaina de 2 saptamini , cum ma descurc legal la vama?

  • balacci Says:

   Bună, Olesea! Dacă vrei să-i imporţi în calitate de persoană fizică, atunci din punct de vedere al reglementărilor vamale e important ca valoarea lor să nu depăşească 300 euro, pentru a-i putea importa fără taxe vamale şi 500 euro pentru a-i putea importa cu achitarea drepturilor de import. Dar mai trebuie să obţii certificatele şi avizele veterinare necesare, care vor fi eliberate în Moldova la prezentarea certificatelor respective din România. Din punct de vedere practic nu-ţi recomand, e prea sofisticată procedura, să nu-ţi moară puii în vamă… 🙂

 21. Nina Says:

  imi cer scuze nu prea am inteles in legatura cu controlul fizic???si sa inteleg ca e cam greu de devamat marfa originara din China>??

 22. Andrei Says:

  Salut, am nevoie de asistenta in rezolvarea unor cazuri putin mai complicate. Cum pot sa va contactez?

 23. Andrei Says:

  Salut,
  Deseori imi zic ca legile Moldovei sunt scrise doar pe jumate, a doua jumate ramine la discretia colaboratorilor (vamali, politie, etc.).
  Recent am comandat o piesa folosita (pentru masina) din UK in Moldova. La primire vamesul a spus ca piesele de mina doua sunt INTERZISE pentru import !!! (posibil ca e importanta strategica).
  Am cautat minutios pe site-ul departamentului vamal lista marfurilor interzise, dar nu am gasit asa ceva. Dupa multe eforturi am fost indrumat la legea 1569 / 20.12.2002, unde e scris
  – Restricţii, mărfuri interzise ….articolul 20 Cod Vamal prevede prohibiţii la introducerea şi scoaterea ….a părţilor şi a accesoriilor uzate pentru autovehicule este interzisă.

  Rog ajutati-ma sa inteleg – piese folosite si piese uzate – e una si aceias sau totusi sunt lucruri diferite (Parerea mea – piesele uzate nu pot fi folosite si rezulta a fi reciclate) ?

 24. andrei Says:

  buna ziua, spuneti-mi si mie va rog, sa-u facut ceva modificari la capitolul- devamarea autovehicolelor, care este virsta limita pentru devamarea automobilelor pentru pasageri si a celor de transportare a mărfii? Vă multumesc.

  • balacci Says:

   Salut, Andrei! Limita de vârstă pentru vămuirea în Moldova a automobilelor pentru transportul pasagerilor şi a celor pentru transportul mărfurilor este de 10 ani.

 25. andrei Says:

  va multumesc, blogul Dvs. este intr-adevar de folos.

 26. Sorin Says:

  Buna ziua, felicitari pentru blog in primul rand. Apoi, am o rugaminte sa ma indrumati. O firma din Romania doreste sa desfasoare operatiuni de import legume si fructe din Republica Moldova. Care ar fi documentele necesare, taxele vamale si conditiile legale pentru desfasurarea acestor operatiuni ?
  Multumsc frumos!

  • balacci Says:

   Salut, Sorin! Mulţumesc! La exportul fructelor şi legumelor Republica Moldova ncasează doar o taxă pentru proceduri vamale, în cuantum de 0,1% din valoarea în vamă a mărfii. Referitor la tariful vamal de import în România urmează să consulţi, completând poziţia tarifară respectivă şi ţara de origine Republica Moldova, Tariful vamal comunitar al UE (TARIC), aplicabil pentru toate statele membre, inclusiv România: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en. Referitor la condiţiile legale şi reglementarea activităţii de antreprenor pe segmentul de import de mărfuri în România urmează să te adresezi unui consultant juridic din România. Succes! 😉

 27. Constantine Eşanu Says:

  Veceslav Salut. as dori sa ntreb, Auto si Moto, m ai vechi de 10 ani, sunt posibil de adus in tara chiar si fara devamare, si daca este vre o diferenta dintre moto sau auto n cazul dat? ms.

 28. alexandru Says:

  Buna seara, daca o persoana de nationalitate romana cumpara o mica ferma in Serbia, poate sa introduca in Romania legume, fructe sau produse de origine animala din ferma proprie fara taxe vamale? ce cantitati? Multumesc.

  • balacci Says:

   Salut, Alexandru! Probabil trebuie să consulţi un specialist în materie de import-export din România, or eu mi-am propus să ofer consultanţă pentru activitatea respectivă din Republica Moldova. Asta pentru că atât îmi permit cunoştinţele şi backgroundul! 😉 Succes!

 29. vladimir Says:

  salut,spune-mi te rog care sunt taxele vamale la importul de benzina si motorina ca persoana juridica&firma?

  • balacci Says:

   Salut, Vladimir! La importul motorinei în RM urmează a fi achitată acciza, în cuantum de 1330,00 MDL pentru o tonă de motorină şi 3200 MDL pentru o tonă de benzină, plus taxă pentru proceduri vamale, în cunatum de 0,4% din valoare, plus TVA – 20% din valoarea în vamă plus impozitele enumerate.

 30. Radu-Calin Dan Says:

  Salut Balacci ! Eu doresc sa fac un „city break” intr-un weekend in Chisinau si imprejurimi; deasemenea as dori sa si cumpar cateva piese pentru Lada mea 1500. Imi poti spune, te rog, daca la revenirea in Romania trebuie sa platesc ceva taxe (TVA, vama etc) pentru piesele cumparate? Multumesc anticipat ! Radu

  • balacci Says:

   Salut, Dan! Pentru concretizare urmează probabil să consulţi normele aplicabile în România la acest capitol, dar dacă bunurile pe care le vei procura vor fi pentru uz personal, acestea la sigur nu vor fi impozabile la introducerea lor în România.

   • DAN Radu Says:

    Multumesc Balacci ! Am fost in weekend in Moldova; Chisinaul mi s-a parut sincer foarte frumos ! Nu m-a intrebat nimeni de acele piese la vama; vamesilor nu le venea sa creada ca nu am tigari in portbagaj :)) si ca singura bautura pe care o aveam era o bere la 0.5 L Chisinau (care mi s-a parut exceptionala). Radu

   • balacci Says:

    Bucuros că ţi-a plăcut la Chişinău şi sper să nu fie ultima ta vizită! 🙂 Referitor la ţigări ştiu că vameşii rămân rămân uluiţi când văd că se merge la Bucureşti de la Chişinău „cu mâna-n buzunare”. Din fiecare cartuş de ţigări le mai cade şi lor ceva „la ceai”… 🙂 Succes! Şi keep in touch! 😉 Te mai aştept pe blogul meu! 🙂

 31. Laura Says:

  Buna ziua! As avea nevoie si eu de cateva informatii referitoare la taxele vamale din Romania. Care sunt principalele taxe vamale pentru bunurile importate sau exportate din Romania si pentru cele care tranziteaza tara noastra. Aceste informatii imi sunt necesare pentru realizarea unui proiect. Multumesc

 32. silvia Says:

  veceslav salut…am nevoie de un mic ajutor…am cumparat o motocicleta de la persoana fizica in italia ma costat 300 euro cu motor de 50 cm3 as vrea sa stiu cum sa procedez si chit ma costa devamarea la moldova…iti multumesc anticipat….

  • balacci Says:

   Salut, Silvia! Motocicleta urmează mai întâi a fi scoasă de la evidenţă şi exportată din Italia (procedură care prevede şi restituirea TVA în statul de export). Vămuirea va fi efectuată la postul vamal de frontieră prin care motocicleta va fi introdusă în ţară. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei în Italia (preţul pe care l-ai plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 33. sergiu Says:

  Buna ziua asi vrea sa aflu cit ma costa devmarea unui automobil cadyy din 2004 cubatura de 1968

  • balacci Says:

   Salut, Sergiu! Dacă autoturismul are motor diesel acciza la import va fi de 1,52 euro pentru fiecare cm. cub, iar în cazul motorului pe benzină – 0,93 euro pentru fiecare cm. cub! Succes! 😉

 34. victor Says:

  Salut D/le Balacci, și eu aș vrea să/mi cumpăr din Italia niste uși si ferestre, ca persoana fizica trebuie să achit ceva la vamă? am vreo 10 ferestre si 5 uși. multumesc anticipat.

  • balacci Says:

   Salut, Victor! La vamă nu vei achita pentru uşile şi ferestrele pe care le vei introduce în ţară pentru uz personal, dacă vei putea justifica o valoare de până la 300 euro a acestora. Deşi nu prea practic aşa ceva, o să fac totuşi pentru tine o excepţie şi o să-ţi recomand să fii însoţit când vei introduce bunurile în ţară de câteva persoane, astfel ca să declaraţi bunurile în aşa mod ca să iasă o valoare de câte 300 euro „de căciulă”. 🙂 Astfel, poţi introduce bunurile fără achitarea taxelor! 😉 P.S. Nu uita să iei bonurile sau orice altă confirmare a preţului atunci când vei procura mărfurile din Italia. Cu ajutorul lor vei demonstra vameşilor moldoveni valoarea bunurilor! 😉 SUCCES! 🙂

 35. Simion Says:

  Salut, un mic ajutor te rog: masina an 2006, 2148 cm3, Motor Diesel. Cu devamarea deja este clar – 1.52 Euro/cm3. Procur de la persoana fizica masina e inregistrata in Germania. Care sunt costurile totale la vama. In ce caz se restituie TVA? Mersi.

  • balacci Says:

   Salut, Simion! TVA se restituie în Germania atunci când finalizezi procedura de scoatere de la evidenţă a autoturismului şi respectiv scoaterea lui în regim vamal de export din spaţiul vamal al UE. În Republica Moldova vei achita la import acciza, plus 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea maşinii în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 36. sorin Says:

  Buna ziua,
  As dori sa aduc din moldova Balt, 50 de tone de tarite de griu, care ar fi costurile pentru aceste cantitati.
  Ma poti ajuta ?

  • balacci Says:

   Salut, Sorin! În ceea ce ţine de costurile vamale, la exportul mărfuilor din Moldova se va aplica taxa pentru proceduri vamale, în cuantum de 0,1% din valoarea în vamă a mărfii. Exportul va putea fi realizat de o companie moldovenească. Costurile totale ale procedurilor vamale vor fi în jur de 1000,00 MDL, inclusiv costul serviciilor comisionarului vamal. Referitor la taxele aplicabil la importul în România, vezi informaţia aici: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en. Introduci poziţia tarifară a mărfii şi obţii reglementările şi condiţiile de import în statele UE. Baftă! 😉

 37. sorin Says:

  Adica tarata sa fie adusa din Republica Moldova, Balt, am omis sa iti spun.

 38. sorin Says:

  adica in cluj romania, as vrea sa aduc tarata

 39. Andrei Says:

  Salut. Caut deja de ceva timp taxele de export de pe teritoriul RM si nu pot sa dau de capat tot ce vrei numai ce numi imi trebuie la moment,,,
  Mai precis sa fiu vreau sa stiu daca pot sa fac export de tigari, si sa fie legal din tara, si care sunt procedurile si taxele.

  • balacci Says:

   Salut, Andrei! La exportul mărfurilor din RM există o singură taxă, taxa pentru proceduri vamale, care constituie 0,1% din valoarea în vamă a mărfurilor. Pentru a putea opera pe piaţa comercializării en gros a ţgărilor urmează să obţii şi licenţa, conform http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=312830 (vezi şi anexa). Procedurile de export sunt similare celor la aplicarea exportului oricărei alte mărfi: Ai nevoie de o întreprindere, care prin contractarea unui broker vamal perfectează exportul mărfurilor. De notat că la export întreprinderea exportatoare beneficiază de restituirea TVA. Succes! 😉

 40. mihaela Says:

  Salut,intrebarea mea este: daca un cetatean roman vrea sa vina in R.Moldova cu masina(iregistrata in Ro) de ce acte are nevoie la vama?Multumesc anticipat

  • balacci Says:

   Salut, Mihaela! De nimic deosebit. Paşaportul tehnic şi eventual procura, dacă şoferul nu e şi proprietarul maşinii. Iar la Vamă va trebui să procuri „cartea verde” şi să achiţi vinieta. Atât. 😉

 41. Andrei Says:

  Salut Veceslav.
  Iti multumesc ca am primit un raspuns intr-un scurt timp si destul de folositor. Mai sus scrie in blog ca sa-ti dam vriun semnal in caz de coruptie in locuri publice.. bine stim toti ca tara noastra e bine adincita in asa ceva, si am si un caz ft recent legat de scoala auto. Nu stiu daca te poti implica in asa ceva. dar daca Da, iti voi scrie detalii mai amanute

 42. alex Says:

  fami te rog un calcul total de la procurare pina la devamare.utilajul care vreau sal aduc e din turcia si costa 4600 dolari,transportul pina la moldova 700dolari .care sint celelalte cheltueli? se plateste tva in ambele tari?multumesc.

  • balacci Says:

   Salut, Alex! TVA în Turcia se restituie exportatorului, în RM se achită la import, dacă nu perfectezi procedura de import în capitalul social al întreprinderii. Pentru calculul taxelor vamale am nevoie de poziţia tarifară a mărfurilor! 🙂

 43. Marina Says:

  Buna ziua,
  Sunt cetatean roman si doresc sa vin cateva zile in Moldova cu o masina romaneasca in leasing. Am inteles ca pe langa actele normale e suficienta o imputernicire de la firma de leasing. Problema e ca numele utilizatorului pe talonul masinii este fostul proprietar al masinii de la care am preluat leasingul iar imputernicirea va fi facuta pe numele meu. Vreau sa stiu daca nu vor aparea probeleme la vama din aceasta cauza si daca verifica si acest aspect sau e suficient decat sa am aceasta imputernicire pe numele meu. Va multumesc frumos anticipat!

 44. Alin Says:

  Buna ziua ,

  O firma din elvetia plateste niste materiale online si ele ajung in Romania . Materialele vin din China , Pakistan sau Bangladesh . Firma plateste vama , taxe ceva in Romania sau trebuie sa plateasca in elvetia ? In romania materialele ajung produse finite cu ajutorul unei coritori apoi se duc in elvetia . Se plateste direct produsele finite care vin Elvetia? sau cum se procedeaza ?Cum recupereaza  TVA-ul pe care il plateste croitorului?
  Sper ca e de inteles . va multumesc

  • balacci Says:

   Salut, Alin! Taxele vamale se plătesc în statul UE în care se perfectează declaraţia vamală de import! TVA-ul se trece în cont la momentul livrării mărfurilor operatorului economic din Elveţia. E ca şi cum ar fi o livrare internă de mărfuri, în cadrul UE.

 45. Dima Says:

  Buna..Asa o intrebare la D-stra…Cum se zice ca de pe 28 aprilie 2014 vom circula liber fara vize in UE…atuncea pentru procurarea unui automobil se v-a face ceva schimbari asa cum e la Romani fara devamare sau v-a merge in continuarea plata pentru devamare asa cum a fost pina in prezent.. Mersi mult

 46. victor Says:

  Buna ziua.spune te rog automobilul cu doua locuri infta ,fara scaune din urma ,care tip de devamare se aplika cu tva din cost sau cu evrici de cubik?

 47. sergiu Says:

  salut vreau sa mi aduc un miniexcavator si o combina de treerat griu vreau sa stiu ce ma asteapta la vama multumesc

 48. victor Says:

  Salut,pentru mine tema e serioasa de oarece in franta asa fel de automobile se scriu furgon sau societe si inra in categorie de utelite,atunci nu stiu cum va fi ele tractate de moldoveni.

 49. viorika cecan Says:

  Buna ziua.
  Prietenul meu si-a cumparat o masina cu inmatriculare in Lituania. Masina e din 2003,v-a putea sa o inmatriculeze in Transilvania?…..iar daca raspunul e DA,puteti sami da-ti detalii cum are loc inmatricularea si unde.
  Multumesc anticipat!

  • balacci Says:

   Salut,Viorica! Deşi nu prea practic să recomand aşa ceva, dacă ai în vedere Transnistria, atunci da, e posibil. Urmează să se deplaseze în zona transnistreană, unde achită taxele vamale de import aşa – numitei Vămi transnistrene, din numele unor aşa-numiţi brokeri cu reşedinţă acolo, după care obţine numere de Transnistria. Apoi se plimbă cu ea cu procură din partea transnistreanului.

 50. Tudor Says:

  buna ziua, daca o persoana juridica, aduce un automobil din alta tara, ea nu plateste devamare ? si daca nu plateste, aceasta persoana poate ulterior sa vinda acest autotmobil deja aici in tara ?

  • balacci Says:

   Salut, Tudor! Persoana juridică îl poate vămui în regim de admitere temporară, pe un termen de până la 3 ani, obţinând numere de înmatriculare temporare, dar în cazul ăsta dacă va dori să-l vândă aici, va trebui să achite acciza de import!

 51. Dionis Says:

  Buna ziua,am si eu o intrebare privitor la devamarea camioanelor. Care e taxa de devamare a vehicolului cu statut de camion(2 locuri) capacitateta motorului 2.2diesel si pretul de 4000euro? cum se calculeaza?

  • balacci Says:

   Salut, Dionis! Baza de caclul a plăţilor la vamă la importul camionului este valoarea lui (preţul pe care l-ai plătit la procurarea lui). Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurarea lui (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea camionului în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 52. Dionis Says:

  ok,daca am factura,bon sau recipisa atunci reiese ca nu achit nimic da? sau oricum achit toate cele 4 puncte enumerate? Mersi anticipat!

  • balacci Says:

   🙂 Sigur că achiţi! Achiţi din 4000 euro! Altfel, dacă nu ai factura, Vama îţi poate mări arbitrar baza impozabilă, deoarece nu o poţi confirma prin acte! 😉

 53. Dionis Says:

  Mersi mult!!

 54. Petru Says:

  Buna ziua,
  D-l Balacci as dori sa stiu care este procedura si taxele de import in RM al unui automobil de catre o persoana juridica. In cazul persoanelor juridice se achita accizul? Multumesc anticipat!

  • balacci Says:

   Sigur că da, se achită toate taxele aplicabile şi la importul autoturismului de către persoanele fizice, doar că se depune o declaraţie vamală mărfară, prin intermediul unui broker vamal.

 55. Victor Says:

  Salut d-le Balacci !!!

  În primul rînd permiteți-mi să vă felicit cu ocazia desemnarii trofeului „10 PENTRU MOLDOVA” !!!!!!!!! Întîmplator ”am nimerit” pe acest Blog și citind, mi-am dad seama că întradevăr meritați pe deplin acest titlu. Sincer să fiu este un BLOG de un real folos pentru necunoscători (dintre care cel dintîi sînt eu 🙂 )

  Acum am și eu o „mică nelămurire” ca să zic așa: pentru importul unui vehicul destinat transportului de mărfuri, (dacă spre exemplu mașina costă net 10 000 de euro ) care este baza de calcul prețul net sau brut ???
  Mai sus ați scris că: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale.

  Deci să înțeleg că în total trebuie să achit pentru devamare 25,4% ??? (rezultă o sumă de aprox. 2 500 euro, daa ???).

  Vă mulțumesc anticipat !!!!!!!!!!!!

  • balacci Says:

   Salut, Victor! Primo, mulţumesc pentru apreciere şi cuvintele frumoase! Secundo, referitor la calculul drepturilor de import pentru vehiculul pentru transportul mărfurilor, da, iese ceva mai mult de 25%, în jur de 2500 euro. SUCCES! 😉

 56. arkadush Says:

  Salut. Vreau sa stiu daca sau mai schimbat taxele de import (adica „devamarea”) ??? Unde le-as putea gasi ??? Ma intereseaza masinile cu cap. cilindrica mai mare de 2500 si mai sus…. Multumesc anticipat.

 57. Cereantu lilian Says:

  buna seara … daca un cunoscut imi cumpara si imi aduce din canada o motocicleta an fabricatie 2006 de 1500 la pretul de 4500 dolari canadieni imi puteti calcula cat as plati vama taxe etc. Va multumesc

  • balacci Says:

   Salut, Lilian! Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei în statul de export (preţul pe care l-aţi plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să aveţi o confirmare a preţului pe care l-aţi plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama având o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 58. Lilian Says:

  Buna seara dnl.Balacci!am si eu o intrebare,anul trecut in august am intrat in tara cu masina, am achitat vinieta pe o luna intretimp cit ma aflam acolo mi s-a treicat masina si am fost nevoit sa o las in moldova,acum as vrea sa o devamez dar vinieta nu am mai avut posibilitate sa o platesc(cind am plecat din md iam scos numerele si am scoso de la evidenta din italia).ce pot face in cazul asta?ce sanctiuni se aplica in acest caz?
  Multumesc!

  • balacci Says:

   Salut, Lilian! Deoarece ai depăşit termenul de aflare în ţară a unităţilor de transport înmatriculate în afara teritoriului Republicii Moldova (6 luni), înainte de a putea vămui autoturismul la import vama moldovenească îţi va întocmi un proces-verbal de contravenţie şi vei fi obligat să achiţi o amendă de 3000.00 MDL (în cazul achitării amenzii în 72 ore valoarea amenzii va fi de 1500.00 MDL). Apoi dacă ai scos de la evidenţă autoturismul din Italia vei putea vămui maşina în Moldova, la biroul vamal proxim, tot acolo unde vei achita şi amenda. Baftă! Şi nu mai încălca prevederile legale! 😉

 59. sergiu Says:

  Salutari d-le Veaceslav! Spuneti-mi va rog cit m-ar costa taxele pentru devamarea unei masini cu capacitatea cilindrica de 2500 cm3 pentru marfuri si pasageri (pina la 8 locuri. Merci mult!

 60. liliana Says:

  Buna ziua. Care este procedura de devamare a textilelor din Turcia? Pot lua la avion in calitate de bagaj de cala, marfa pentru comert, daca am factura si devamarea?

  • balacci Says:

   Salut, Liliana! În valoare de până la 300 euro poţi importa pe persoană fizică, fără achitarea drepturilor de import. În caz că valoarea este mai mare, poţi lua marfa, dar urmează să depui declaraţie vamală din numele unei firme, prin intermediul unui broker vamal, urmând să achiţi taxa vamală, taxa pentru proceduri vamale şi TVA. Succes! 😉

 61. Vitalie Says:

  Salut Sergiu, vreau sa merg la soacramea in Romania, ea de acolo vrea sa+mi dea un porc taiat, voi putea sa trec frontiera RM si ce tre sa achit.

  • balacci Says:

   Salut, Vitalie! Ai grijă la condiţiile de transportare. Din punct de vedere al Vămii nu vei avea probleme, or mărfurile introsuse în ţară de persoanele fizice pentru uz personal, în valoare de până la 300 euro sunt scutite de drepturi de import, dar la Vama moldovenească vei avea nevoie de avizele veterinare ale organelor specializate de la frontieră, care ţi le vor elibera în cazul în care vei avea avizele veterinare ale organelor specializate din România. Succes! Şi preţuieşte-ţi soacra! 🙂

 62. Costin Says:

  Salut,

  Vreau sa fac un import de floarea soarelui din India. Am intrat pe pagina de calcul a taxelor vamale, dar nu stiu sa completez campurile respective . Ma poti ajuta cu chestia asta?

  Unde pot gasi tarifele vamale in functie de tara de origine a produsului?

  Multumesc.

 63. Andrei Says:

  Salutari,
  Sunt unul din miile de persoane aflate peste hotarele Moldovei. Pe majoritatea din noi ne framinta problema legata de transportarea bagajelor neinsotite – nu este reglamentata legal si fiecare post vamal trateaza in modul sau.
  La ziua de azi, in momentul traversarii hotarului, valoarea bunurilor din microbus este atribuita catre 2 persoane (2 soferi) si tot ce depaseste valoarea de 2x 300 EUR, este taxat conform normelor moldovenesti.

  Intrebarea:
  1) In ce caz bagajul neinsotit poate fi clasificat ca trimitere postala? Ce documete trebuie sa fie atribuite coletului pentru a evita taxele neargumentate de catre ofiterii vamali? Cum de folosit normele legale de transportare pentru 1 destinatar a bunurilor pina la 300 EUR?
  2) Care ar fi procedura de inregistrare a plingerilor in adresa ofiterilor vamali? Unde trebuie de adresat – la departamentul vamal sau o alta institutie?

  Multumesc.

  • balacci Says:

   Salut, Andrei!

   Din păcate, Serviciul Vamal moldovenesc aşa şi nu reuşeşte să uniformizeze practica în domeniul vămuirii coletelor neînsoţite…

   1) Din punct de vedere al legii, ofiţerii vamali NU sunt în drept să taxeze bunurile de uz personal, introduse pentru uz personal în ţară, dacă valoarea coletului nu depăşeşte 300 euro: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=312785;

   2) Plângerile urmează a fi adresate atât în adresa Serviciului Vamal (MD-2001, Chişinău, str. Columna 30), dar şi în adresa Cancelariei de Stat de la Guvern (PMAN,1).

   Doamne ajută! 😉

 64. Costin Says:

  Salut,

  Gasesti mai jos link-ul unde am intrat ca sa-mi calculez datoria vamala pt un import de ulei de floarea soarelui din India. Nu stiu ce trebuie completat in campul „Procedura”. Nu sunt sigur ca si
  la celelalte am completat corect.

  E vorba de o cantitate de 2,000 mt.
  Multumesc.

  http://80.96.3.68:9080/taric/web/calcc_RO?forms_submit_id=&Year=&Month=&Day=&declaration_date=2014%2F05%2F13&commodity_code=1512119100&additional_code_1=&additional_code_2=&additional_code_3=&gross_mass=&net_mass=2000000&eu_proc_code=&nat_proc_code=&nat_EU_proc_code=&nat_VAT_proc_code=&nat_excise_proc_code=&preference=&quota=&statistical_value=5180141&currency=RON&country_region=IN&country_dispatch=IN&suplementary_units.size=0&certificates.size=0&special_mentions.size=0#POS

 65. andrei Says:

  salut, sa dori sa import porci vii dintr-o tara europeana, puteti sa-mi spuneti daca corect fac calculele preliminare?
  valoarea 25 000 e+ 10%(2500) devamarea + 20%tva(5000)+ 0.4%(100) si cam atitdaca este necesar transp. costa 2000 e. va multumesc.

  • balacci Says:

   Salut, Andrei!

   Plus-minus corect. Doar că baza de calcul a TVA este valoarea mărfii plus cuantumul taxei vamale şi a procedurilor vamale. Baftă! 😉

 66. Vitalie Ciornii Says:

  Buna,

  As dori sa apelez la ajutorul dvs. Dar mai inainte doresc sa va explic situatia in care ma gasesc.
  La data de 4 Aprilie am importat in R.M un automobil Mitsubishi Lancer 5a serie. Autovehicolul a fost cumparat in Italia. La momentul cumpararii am controlat VIN Codul ca sa ma asigur caci autovehiculul nu are mai mult de zece ani de la anul fabricarii.
  VIN Codul este: JMBLNCS3W4U006189
  Cautind pe mai multe baze de date online am gasit caci Autovehicolul a fost produs in 2004 (o dovedeste si fapta caci al zecel-ea caracter este 4).
  La vama de la Leuseni in actul devamarii nu a fost nici o problema.
  Vama Leuseni a afirmat caci anul producerii este 2004.
  Cind am prezentat actele la uficiul MRU din or. Cimislia insa, dupa citeva zile m-au informat caci pare a fi o problema, si ca as fi trebuit sa ma prezint la vama ca sa clarific situatia.
  M-am prezentat la vama Leuseni, si acolo mi-au spus caci pentru ei nu exista nici o problema, si ma-u trimis la vama de la Chisinau. Infine la Chisinau m-au informat caci actele nu au ajuns la ei si ca trebuie sa astept, dar caci “probabil” problema poate fi in fapta ca autovehicolul, pare a fi fabricat in ultima saptamina a lunei Decembrie 2003.

  A trecut deja mai mult de o luna, si inca nu stiu care este motivul adevarat pentru care procedura de inregistrare a autovehicolului este stopata, si nici vama de la Chisinau si nici cea de la Leuseni nu imi pot spune unde se afla actele autovehicolului.
  Intrebarea care as dori sa v-o adresez este urmatoare: “ Este vreo lege in codul Civil, referitoare caruia daca autovehicolul este fabricat la sfirsitul anului atunci trebui sa fie considerat precum fabricat in anul care urmeaza?”. In cazul in care raspunsul este afirmativ, si Dmvs. ma puteti ajuta atunci va-s ruga sa imi spuneti cind este posibil ne intilnim si unde.

  Va multumesc anticipat
  C.V

  • balacci Says:

   Salut, Vitalie! Din păcate la capitolul aplicării legislaţiei cu privire la stabilirea anului producerii autoturismelor este vacuum la nivel de reglementări în RM. Oricum, în cazul în care în paşaportul tehnic anul producerii autoturismului este 2004 nu înţeleg care este problema. Autorităţile în cazul în care deţin informaţii documentare că anul producerii este indicat eronat în paşaportul tehnic, urmează să ţi le prezinte. Succes! 😉 P.S. Nr. meu de GSM: 068569021.

 67. Razvan Ionescu Says:

  Buna Ziua,

  M-ar interesa care sunt taxele pe care ar trebui sa le platesc in cazul cumpararii unor piese auto din SUA. Mentionez ca sunt persoana fizica, iar piesele le cumpar pentru automobilul propriu.

  Multumesc
  Cu stima
  Razvan Ionescu

  • balacci Says:

   Salut, Răzvan!

   Dacă introduci bunurile pentru uz personal, nu va trebui să achiţi taxe vamale. Dar contează şi valoarea, precum şi cantitatea acestora.

 68. misa Says:

  buna , spunetimi va rog , cit ar costa devamarea unei motociclete adusa de peste hotare ( acolo costa 1000 euro ) si de care documente ar trebui sa le am la mina pentru a face devamarea ei si a o aduce fara probleme , multumesc

  • balacci Says:

   Salut, Misa! Motocicleta urmează mai întâi a fi scoasă de la evidenţă şi exportată din ţara de export (procedură care prevede şi restituirea TVA în statul de export). Vămuirea va fi efectuată la postul vamal de frontieră prin care motocicleta va fi introdusă în ţară. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei în ţara de export (preţul pe care l-ai plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 69. ceainaria Says:

  Salut din nou.
  Nicidecum nu pot afla despre importul din China a produselor in loturi mari, care ar fi cerintele, conditiile si taxele de import.
  V-as fi recunoscator daca ma veti ajuta.
  Multumim anticipat.
  Toate bune

  • balacci Says:

   Salut!

   Este o întrebare prea generală! 🙂 Taxele vamale depind de poziţia tarifară a fiecărui tip de marfă importată, plus taxa pentru proceduri vamale şi TVA.

   Succes!

 70. simion Says:

  pentru a aduce din romania in moldova o masina Aixam second hand care cantareste 350 kg și nu necesita permis ce taxe sunt necesare?

 71. Serghei Says:

  Stimate Domn,
  As vrea sa Va consult in urmatoarea problema:
  – Care ar fi pericolele in cazul achizitionarii si expluatarii in Moldova a unui autoturism fabricat in anul 2008 cu numere de inmatriculare transnistrene, in baza procurii generale. Autoturismul dat a fost importat din Germania si devamat in Transnistria in anul 2012. Va multumesc anticipat. Cu respect, Serghei

  • balacci Says:

   Salut, Serghei!

   Nu există miciun pericol, atâta timp cât autoturismul va fi utilizat pe teritoriul RM şi CSI. Totuşi, autoturismul cu numere transnistrene nu va putea fi folosit în ţările UE.

   Succes! 😉

 72. Nicolai Says:

  Salut,spuneti-mi va rog care sunt procedeele vamale si daca e posibil de trimis la Moldova din Paris colete cu haine care apoi vor fi vindute prin internet,Pe marfa o sa am bon de plata cu pretul,ms mult

  • balacci Says:

   Salut, Nicolai! Livrarea mărfurilor în scop comercial poate fi afectuată doar în adresa unui operator economic şi procedurile sunt identice celor aplicabile unui import clasic de mărfuri.

   Succes! 😉

 73. simion Says:

  pentru a aduce din romania in moldova o masina Aixam second hand care cantareste 350 kg și nu necesita permis ce taxe sunt necesare? și de ce este nevoie pentru a conduce așa o mașina în moldova?

 74. vlad Says:

  Salut Veaceslav :

  Am o motocicleta de 750cc si e din anul 2000 in Moldova care e avariata , si vreau sa cumpar alta fix ca amea din Spania ca se o aduc la piese in RM ca so pot repara pe amea . Poti sami spui te rog de ce documente asi avea nevoie se am la dinsa si ce ari trebui se platesc ca se pot trece vama fara probleme ?

  • balacci Says:

   Salut, Vlad! Motocicleta urmează mai întâi a fi scoasă de la evidenţă şi exportată din Spania (procedură care prevede şi restituirea TVA în statul de export). Vămuirea va fi efectuată la postul vamal de frontieră prin care motocicleta va fi introdusă în ţară. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei în Spania (preţul pe care l-ai plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 75. nicu Says:

  salut spunetimi va rog cit e taxa la devamarea camioanelor in rm..ms

  • balacci Says:

   Salut, Nicu!
   Baza de caclul a plăţilor la vamă la importul camioanelor este valoarea amionului (preţul pe care l-ai plătit la procurarea lui). Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurarea lui (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea camionului în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 76. nicu Says:

  salut spunetimi va rog daca vreu sami procur un mitsubishi l200 de peste hotare cum e procedura la devamare merge ca camion sau ca autoturism….

 77. popescu aurora Says:

  Buna ziua . As dori sa aflu daca pot face un export catre Turcia cu marfa importata din China ( butuci usa ) , daca pot obtine un certificat ATR pentru aceasta , si care vor fi taxele aplicate la vama in Turcia

  • balacci Says:

   Salut, Aurora!
   Sigur că poţi, respectiv poţi obţine certificatele solicitate de importatorii din Turcia. De taxele vamale din Turcia nu ai nevoie, pentru că vor fi plătite de importatorul de acolo.
   Succes! 😉

 78. Adrian Says:

  Salut.
  Am si eu nevoie de ajutorul tau referitor la importul tehnicii agricole. Uite vreau de peste hotare sa procur tehnica agricola si sa o aduc in tara, dupa ultimele schimbari in legislatie referitor la TVA asa si nu am mai inteles. Cind? Unde? si Cum ? se achita cota asta de 20% TVA la tehnica agricola, sau ea deja nu se mai achita iar tehnica agricola dupa ce trece pe la postul vamal se devameaza.
  Multumesc anticipat.

 79. cornel Says:

  spuneti va rog automobilu din 2004 la devamare are vreo importanta si din ce luna sau nu? Mersi

 80. MARIAN NASTAS Says:

  salut as vrea sa aflu daca aduc un automobil in tara am stat in md 6 luni si dupa aceia ce trebuie sa fac este cumva o cale ca sa mai pot sta in moldova dupa termenul acesta mersi mult

 81. Eugen Says:

  Salut,vreau sa procur o masina din lituania care costa 3500 Euro,este din anul 2003.este posibilitate sa o devamez in RM si daca da,cit ma va costa? multumesc anticipat

  • balacci Says:

   Salut, Eugen!
   Nu, nu poţi, deoarece limita de vârstă la importul autoturismelor în RM e de 10 ani. Poţi utiliza maşina în Moldova doar în regim de admitere temporară, cu numere de Lituania, dar doar pe parcursul a 6 luni într-un an.
   Succes! 😉

 82. grigori Says:

  Salut!Ma intereseaza cum se calculeaza taxa de devamare a unui tractor uzat din Italia ?multumesc

  • balacci Says:

   Salut, Grigori!
   La importul tractorului urmează să achiţi doar TVA, 20% din valoare şi taxa pentru proceduri vamale, 0,4% din valoarea tractorului. P.S. Limita de vârstă pentru tractoare e de 20 ani!

   Succes! 😉

 83. andc77 Says:

  Buna seara!
  Va rog sa-mi spueti cum procedez sau la cine ar trebui sa apelez daca mi se cere spaga la vama din Bulgaria sau alte tari din UE. In 2012 am plecat intr-o vacanta cu fiica mea minora in Bulgaria, fara sotul meu, el lucrand in Spania. Fetita mea avea varsta de 6 ani in 2012. Sotul meu mi-a trimis procura sa-i fac pasaport si declaratie de acord a efectuarii calatoriei. Insa la trecerea frontierei am avut probleme. Soferul autocarului a venit sa-mi spuna ca mi-au retinut actele din 2 motive: 1. Ca pe declaratia tatalui tara de destinatia era Spania, desi era mentionata si Uniunea Europeana si 2. Cum ca eu n-aveam cazier judiciar. Desi ma interesasem si stiam ca nu am nevoie, in calitate de parinte. Dupa ceva suspans, mi-a spus ca trebuie sa dau 50 de euro ca sa putem trece, altfel intoarce autocarul. Am dat, n-am comentat pt ca m-a blocat in primul rand, n-am stiut cum sa reactionez pe moment, probabil ca trebuia sa ma dau jos sa vorbesc cu vamesii, dar n-am facut-o, pt ca n-am vrut sa-mi pun ceilali oameni din autocar in cap, care si asa comentau intarzierea.
  Anul asta plecam din nou, in Grecia de data asta, insa tot trecem prin Bulgaria. As vrea sa stiu cum as putea proceda, in caz ca se repeta istoria, la bulgari sau poate chiar la greci. Chiar e cazul sa-mi fac cazier, daca nu trebuie? Nici nu stiu daca as mai avea timp, ca noi vineri seara, pe 20 iunie plecam. Mentionez totusi ca, de data asta, sotul meu a cerut celor de la consulat sa treaca ca tara de destinatie Grecia, ca asta si e destinatia noastra.

  Multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.!

  • balacci Says:

   Salut!
   Urmează să sesizezi, preferabil în scris, autorităţile de control la frontieră ale Bulgariei! Străduie-te să prezinţi şi probe!

   Succes! 😉

 84. Jora Chicu Says:

  buna ziua imi spuneti va rog sa devamez o astafel motocicleta chit ma costa? http://www.tocmai.ro/gilera-gilera-dna-180cm-2003-16422027.htm

 85. Jora Chicu Says:

  din romania

  • balacci Says:

   Salut, Jora!
   Motocicleta urmează mai întâi a fi scoasă de la evidenţă şi exportată din România (procedură care prevede şi restituirea TVA în statul de export). Vămuirea va fi efectuată la postul vamal de frontieră prin care motocicleta va fi introdusă în ţară. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei în România (preţul pe care l-ai plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 86. tolik Says:

  Buna seara, sunt student, si as vrea sa-mi cumpar o masina din Romania. Anul 2005, capacitate motor:800cm3, benzina.
  -Spunetimi va rog frumos, atunci cind traversez vama ce taxe(suma) trebuie sa achit, si ce acte trebuie sa prezint? (remarc ca vreau sa o imatriculez, dar peste citeva luni). Multumesc mult

 87. tolik Says:

  Adica la traversarea vamii achit doar vinieta (50Euro), dar care e taxa locala? Si spuneti va rog, la vama ce acte trebuie sa prezint (contract de vinzare, la notar)? Multumesc

  • balacci Says:

   Taxa locală variază în dependenţă de Vama la care vei vămui maşina, pentru că taxele locale sunt aprobate de orgnale administraţiei publice locale, dar constituie doar câteva zeci de lei. Contractul de vânzare-cumpărare nu e obligatoriu a fi perfectat la notar.

 88. Corneliu Mîndrilă Says:

  Salut Veaceslav,
  Vreau sa te intreb- mie mi-au șoptit niște prieteni, ca după semnarea acordului de asociere cu UE pe 27 iunie, vor fi scoase taxele de devamare al autovehicolelor importate din UE. Este oare aceasta adevărat, sau nu?

  • balacci Says:

   Salut, Corneliu! Nu după 27 iunie, ci după ratificarea şi respectiv punerea în aplicare a Acordului de Comerţ Liber RM-UE, care e parte la Acordul de Asociere vor fi excluse taxele vamale din comerţul RM cu UE. Însă, la importul autoturismelor în RM avem acciză şi nu taxe vamale! Aşa că la importul autoturismelor nu va surveni nicio schimbare!
   Succes! 😉

 89. Corneliu Mîndrilă Says:

  Cer scuze daca nu m-am exprimat așa cum trebuie! Adică devamarea autovehicolului va fi aceeaș la importul lui din alta țară?

 90. Nicolae Says:

  Salut Veaceslav,

  Am asa o intrebare – am procurat automobil nou in MOldova acum 2 luni. In 1 luna ma duc in Romania cu traiul permanent si vreau sa iau masina cu mine. Voi putea recupera accizele platite in Moldova? Ce taxe trebuie sa platesc in Ro ca sa inregistrez o masina din Moldova si care e procesul aici? Multumesc mult anticipat.

  • balacci Says:

   Salut, Nicolae!
   Din păcate, acciza achitată în RM nu se restituie. Referitor la informaţii exacte referitor la procedura de vămuire şi înmatriculare a autoturismelor în România, urmează să te adresezi unui consultant sau broker vamal de peste Prut.
   Succes! 😉

   • Nicolae Says:

    Multumesc, Veaceslav!

    Numai bine,
    Nicolae

   • balacci Says:

    Welcome! 😉 Succes! 🙂

   • Nicolae Says:

    Buna Veaceslav, din nou!

    Multumesc inca odata pentru raspunsul calitativ si rapid de mai sus la intrebarea mea.

    Acum am o intrebare legat de acelasi auto procurat in Chisinau dar din alt punct de vedere.

    Intrebarea: cit timp pot folosi in Romania auto inregistrat in Moldova? RoVinieta e unica taxa in asa caz sau mai sunt si altele? Acordurile semnate si care se mai semneaza recent cu UE cum ma ajuta in asa caz :-)?

    Multumesc anticipat,
    Nicolae

   • balacci Says:

    Salut, Nicolae! Referitor la politica tarifară şi reglementarea aflării maşinilor cu numere străine în România urmează să consulţi un consultant sau broker vamal de peste Prut! Succes! 😉

 91. Andrei Says:

  Buna ziua, la Achiziția unui autovehicul nou din Serbia cum se procedează cu TVA-ul? Il plătesc in Serbia si cer la vama sa mi se restituie sau plătesc in ambele tari? Cum este procedura? Va multumesc anticipat.

  • balacci Says:

   Salut, Andrei! Depinde. Dacă îl achiziţionezi din salon, poţi cere factură de export şi achiţi preţul fără TVA, fără a-l pune la evidenţă în Serbia. Dacă vânzătorul va insista pe achitarea TVA, va trebui să soliciţi restituirea TVA în momentul, sau după export. În Moldova, dacă e vorba de autoturism va trebui să achiţi acciza, calculată în dependenţă de cilindria motorului. Succes! 😉

 92. simion Says:

  Salut Veceslav,imi doresc o masina care sa o pot conduce de la 16 ani si am gasit una doar ca e in Romania si doresc sa te intreb daca e posibil de adus aceasta masina in moldova si unde in moldova pot invata pentru a merge cu un asa moped -auto http://olx.ro/auto-masini-moto-ambarcatiuni/autoturisme/aixam/?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc

  • balacci Says:

   Salut, Simion! Sigur că e posibil de importat asemenea maşini în Moldova, dar ai grijă să respecţi limita de vârstă de 10 ani a autoturismului! Referitor la detalii cu privire la autorizarea conducătorilor auto pentru această categorie de auto urmează să te adresezi la Ministerul Dezvoltării Informaţionale, sau la Întreprinderea de Stat REGISTRU. Succes! 😉

 93. jorakarandas Says:

  Salut Dl Balacci,
  intimplator am dat de acest blog, si mi-a placut de indata. Long story short, vin cu o intrebare:
  Cum se devameaza un autoturism cu propulsare PUR electrica? Automobilul e din 2007. In decembrie 2013 am fost la vama, si intrebasem de toti vamesii, nici unul nu mi-a putut da un raspuns. Atunci am mers la seful turei respective, dinsul imediat nu mi-a raspuns, dar dupa vreo 5 minute mi-a zis ca au avut un caz de import a unui scooter electric (care a stat in vama o luna pentru ca nu stiau cum sa-l devameze @_@), taxa de import – 5% din baza de calcul + TVA 20% (din baza de calcul?). Sunt corecte aceste date?

  P.S. De unde ai atita putere sa lupti cu sistemul? accept raspuns si pe e-mail 🙂

  • balacci Says:

   Salut, Jora! Primo, mulţumesc pentru aprecierea blogului! Sunt bucuros şi ONORAT!
   Da, i-ai pus tu în încurcătură pe vameşii moldoveni… 🙂 Cu adevărat sunt importuri rarisime de asemenea autovehicule, de aia probabil vameşii şi s-au bâlbâit cu răspunsurile.
   Baza de caclul a plăţilor la vamă pentru acest tip de autovehicul este valoarea maşinii, plus cheltuielile de transport spre Moldova, din care se calculează: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea maşinii în Republica Moldova.
   P.S. Putere am suficientă, că am sânge fierbinte, din sudul Moldovei, de la Cahul! 😉 Pentru mai multe detalii vezi rubrica autobiografică de pe Blog Onestitate, Verticalitate şi Izbândă! 🙂
   SUCCES! Şi te mai aştept pe blogul meu! 😉

 94. Eduardo Says:

  Salut.Am si eu o intrebare,daca cumpar din Germania o FURGONETĂ / MICROBUZ ,de mina a doua,din 2006 acolo e 3.300 € (brut).Ear sub pret scrie asa (TVA nedeductibil) cum sa inteleg treaba aceasta.multumim anticipat…

  • balacci Says:

   Salut, Eduardo!
   Asta înseamnă că preţul e indicat fără TVA, respectiv la exporul furgonetei din Germania nu vei beneficia de restituirea TVA.
   Succes!

 95. Eduardo Says:

  Si inca o intrebare,daca MICROBUZUL adus din Germania are 6 locurui in acte e pasager marfar,cum se devameaza.Ca autoturismele dupa cm3, sau ca camioanele %

  • balacci Says:

   Ca şi camioanele.

   • Eduardo Says:

    Ziua buna..Domnule Balacci,chiar eri am vorbit cu niste baeti in privinta importarii unei FURGONETE ei mi-au zis ca devamarea (camion este 20% din costul ei) (pasager-marfar are o taxa stabila 1800 eu.) Si cam mam zapacit cu toata treaba aceasta,eu vreau sa importez un microbuz si as dori sa stiu aproximativ cam cit voi achita pentru devamare.Multumesc anticipat…

   • balacci Says:

    Salut, Eduardo! Repet: baza de caclul a plăţilor la vamă pentru furgonetă este valoarea maşinii, plus cheltuielile de transport spre Moldova, din care se calculează: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea maşinii în Republica Moldova. Succes! 😉

 96. grigori Says:

  Salu dar pentru tractorele noi cu se calculeaza taxa?

 97. 3XTron Says:

  Salut Veaceslav, în caz că va fii ratificat cu succes acordul de asociere și aplicat în practică. Aș putea importa prin serviciul poștal a tehnici de calcul vîndute în UE în calitate de persoană fizică, fără a plăti anumite taxe suplimentare?

 98. Eduardo Says:

  Ziua buna..Domnule Balacci,chiar eri am vorbit cu niste baeti in privinta importarii unei FURGONETE ei mi-au zis ca devamarea (camion este 20% din costul ei) (pasager-marfar are o taxa stabila 1800 eu.) Si cam mam zapacit cu toata treaba aceasta,eu vreau sa importez un microbuz si as dori sa stiu aproximativ cam cit voi achita pentru devamare.Multumesc anticipat…

  • balacci Says:

   Salut, Eduardo! Repet: baza de caclul a plăţilor la vamă pentru furgonetă este valoarea maşinii, plus cheltuielile de transport spre Moldova, din care se calculează: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea maşinii în Republica Moldova. Succes! 😉

 99. simion Says:

  salut eu te-am mai intrebat daca pot aduce o masina in moldova care o pot conduce de la 16 ani spre exemplu pentru aduce aceasta massina http://olx.ro/oferta/aixam-400-sl-ID1Y6gR.html#529e5f11a2 ce taxe vor mai fi necesare de achitat pentru a o devama si a putea merge cu ea prin Moldova? mersi anticipat

 100. marin Says:

  Buna ziua domnule Balacci,spuneti va rog tehnica agricola are limita de virsta la importul in Moldova si care est procedura si taxele.Va multumesc anticipat.

  • balacci Says:

   Salut, Marin! Limita de vârstă la importul tehnicii agricole în Moldova e de 20 de ani. La vamă urmează să achiţi doar taxa pentru proceduri vamale, 0,4% din valoare şi TVA, 20% din valoare plus taxa pentru proceduri vamale.

   Succes!

 101. iana Says:

  Buna
  Spuneti-mi va rog ce cantitate maxima de ulei de nuca pentru uz personal pot sa iau in UE fara sa am probleme la vama
  Multumesc

  • balacci Says:

   Salut, Iana! Poţi introduce în Moldova mărfuri pentru uz personal în valoare de maxim 300 euro. Ai grijă să ai bonurile de plată sau altă confirmare a preţului plătit pentru mărfuri! Succes! 😉

 102. alexandru Says:

  Cit costa devamarea la un scoter din 2008 50 de cubici

  • balacci Says:

   Salut, Alexandru! Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea motocicletei în Republica Moldova. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea scooterului (preţul pe care l-ai plătit pentru el), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurare (factură, bon, recipisă). SUCCES! 😉

 103. ruxandra Says:

  Buna ziua,
  AS dori sa stiu ce formalitati trebuie indeplinite pentru a aduce mancare traditionala romaneasca in strainatate. ..
  E vorba de borcane cu muraturi, zacusa, dulceturi s.a.m.d. facute de producator autohton de talie mica.

  Multumesc,

  Ruxandra

  • balacci Says:

   Salut, Ruxanda! E o ntrebare prea largă! 🙂 Urmează să ai un contract de vânzare-cumpărare cu agentul economic din ţara respectivă, să declari exportul în România, respectiv importatorul fiind cazul să perfecteze o declaraţie de import în statul respectiv. Ar fi bine să concretizezi întrebările, ca să pot înţelege ce anume te interesează. Succes! 😉

 104. ruxandra Says:

  Da, m-am gandit sa aduc niste produse romanesti, pe care le face o prietena (are certificat de producator s.a.m.d.) in Austria sa le distribui la magazine cu produse romanesti. Este mai clar, sau e tot la fel de lacunar ca inainte?

  Ruxandra

  • balacci Says:

   Ahm, dacă e vorba de livrare în interiorul UE atunci livrarea de mărfuri e asimilată unei livrări pe piaţa internă, fără formalităţi vamale. Pentru detalii tehnice urmează să te adresezi unui broker vamal din România sau Austria! 😉 Succes!

 105. Roma Says:

  Buna si mersi pentru lucrul care il faci
  ma intereseaza un lucru doresc sa-mi aduc un bike(600cm3) din 92 din BG cu documentatia cum sta? adica pot face vinieta sau ceva de genu daca nu cit timp maxim pot sta in tara cu asa tip de moto,
  mersi!!!!!

  • balacci Says:

   Salut, Roma! Mulţumesc pentru apreciere! Dacă nu doreşti să vămuieşti în Moldova motorul, poţi perfecta vinieta şi să te afli cu el în Moldova pe parcursul a 180 zile. Apropos, conform unui proiect de lege, restricţia de 180 zile urmează a fi exclusă. Dar e încă în faza de proiect. Succes! 😉

   • Roma Says:

    stau 180 de zile peurma es pe 24 de ora din tara si se poate sa revin inapoi iar pe 180 de zile?

   • Roma Says:

    as dori sa o vamuiesc in Moldova dar nu-i posibil, nu?

 106. Roma Says:

  stau 180 de zile peurma es pe 24 de ora din tara si se poate sa revin inapoi iar pe 180 de zile?
  as dori sa o vamuiesc in Moldova dar nu-i posibil, nu?

 107. Ionu_t Says:

  salut vecesav,

 108. Ionu_t Says:

  salut veceslav,vreau sami aduc o masina din lituania,din anul 1989-1991,costul ei nu depaseste suma de 500 euro,care ar fi procedura de a trece vama in moldova,si mar interesa daca merg singur sa o aduc,am auzit ca sunt asa zisa mafie,care te pot lasa fara masina,exista asa ceva?si kare este procedura si costul operatiei daca masina e din 89-91 si costa pina la 500 euro

  • balacci Says:

   Salut, Ionuţ! Deoarece vârsta maşinii e mai mare de 10 ani, o vei putea introduce în Moldova doar în regim vamal de admitere temporară. Conform prevederilor actuale ale legislaţiei, o poţi folosi în Moldova pe parcursul a 180 zile timp de un an şi cu condiţia că achiţi vinieta. Succes!

 109. elveva Says:

  buna ziua,,am si eu o intrebare lucrez contabil sef la o firma de comert cu piese si utilaj agricol,vindem tractoare si multe alte agregate primite din import,, acuma cu schimbarile noi si anume TVA sunt scutite la import ,, noi in stoc avem foarte multe primite cu TVA la moment vrem sa facem retur de marfa furnizorilor peste hotare intrebarile sunt urmatoarele:
  1 care e procedura?
  2 documentatia?
  3 Daca la import sa achitat TVA acuma la retur (sau cum se numeste procedura) noua ni se intoare TVA in cont?
  va multumesc enorm

  • balacci Says:

   Bună! În cazul reexportului mărfurilor TVA achitat la import se restituie prin trecere în cont. Urmează să prezentaţi Inspectoratului Fiscal copiile autentificate ale declaraţiilor vamale conform cărora mărfurile importate anterior de către compania Dvs. au fost reexportate. Succes! 😉

 110. Victor Says:

  buna ziua, cit o sa ma coasta sa devamez o masina de marca Renault scenic 1,5 diesel

 111. Roma Says:

  deci?

 112. Andrei Daniel Says:

  Vreau sa imi.iau wisky din italia pentru o.nunta. si e vorba de 50 de sticle la 1 litru cumparate din magazin . cum fac sa nu am.probleme pe drum..la vama?

  • balacci Says:

   Salut! 🙂 NU poţi aduce în ţară o asemenea cantitate de băuturi alcoolice în calitate de persoană fizică, dacă te referi la Republica Moldova! 🙂

   • gheorghe Says:

    Salut.Poti te rog sa ma ajuti.Vreau sa iau o masina din polonia,si stiu ca trebuie scoasa de la evidenta deaici pt a o inmatricula la noi in tara.Am fost la politia din oras sai intreb de aceasta procedura si ei au zis ca nu stiu de asa cv,auzis ca treci vama cu contractul vinzare cumparare.pasaport tehnic.asigurare si atit.Nr rosii tot nu au asa cv.Ai putea sa-mi dai un sfat ce trebuie sa fac si unde sa ma adresez,mentionez ca de unde cumpar masina la cel am intrebat,fac doar acte dar nu stiu nimic de placute si scoaterea de la evidenta.

   • balacci Says:

    Salut. Pare straniu ce zici. În cazul ăsta urmează să vii cu numere poloneze în Moldova, oricum ai voie 180 zile să mergi cu ea aici. În timpul aflării faci vama şi apoi o radiezi de la evidenţă din Polonia.
    Succes! 😉

   • gheorghe Says:

    Si citind la tine aici am mai vazut ca ai spun ca odata ce se scoate de la evidenta masina ai dreptu de a recupera tva.Imi poti spune de unde solicit recuperarea lui si daca e posibila chestia asta.Multumesc mult

   • balacci Says:

    Salut! Depinde de legislaţia statului exportator. Dar în baza declaraţiei vamale de export soliciţi Fiscului de acolo restituirea TVA. Succes! 🙂

 113. Natalia Says:

  Buna ziua, Dl Balacci as dori sa ma indrumati, vreau sa aduc marfa second-hand din Romania, care ar fi procedura, sau daca e posibil eu ca persoana fizica sa o trec sau obligatoriu trebuie sa fie o kompanie cargo? daca e posibil sa lasati si un email a Dvs. Multumesc si astept un raspuns.
  Cu stima Natalia.

 114. marin Says:

  Buna ziua domnul Balacci .Am si eu asa intrebare daca puteti sa-mi raspundeti va rog,vreau sa plec cu masina proprie in Germania si la 3 luni sa ma intorc acasa ,puteti sa- spuneti care sunt procedurile de calatorie.Va multumesc anticipat

 115. Andrei Says:

  buna,spunetimi va rog,ce suma imi trebue pentru a devama un excavator care in germania am achitat suma de 20000 euro,raspundetimi kit se poate de repede va rog mult!!

 116. Deny Says:

  Salut…vreau sa-mi aduc o masina din germania in R.Moldova si sa o inmatriculez pe firma ? care e procedura ?care sunt taxele si cum pot fi scutit de tva din germania? am invedere de pret brut si netto…de exemplu bruto ii 15000 dar netto ii 12000…mersi anticipat

  • balacci Says:

   Salut, Deny! În Germania urmează să soliciţi factură de export, deci în mod normal n-ar trebui să achiţi TVA la procurare. La import în RM iei o procură de la firmă şi declari din numele firmei importul maşinii, impliciţi din numele firmei achiţi acciza şi taxele. Succes!

 117. sergiu Says:

  Buna ziua,
  Intrebare referitor la introducerea marfurilor in valoare de 300 de euro. Aceasta suma cuprinde si TVA-ul achitat sau nu?
  Exemplu: Vreau sa aduc o masina de spalat rufe pentru parinti, pe factura apare suma 270 euro fara TVA si 335 inclusiv TVA. Care suma se declara in vama?

 118. Victor Says:

  Buna ziua.In sfirsit dupa multe cautari nu de un an cred ca am gasit cea ce cautam sper mult sa ma ajutati.Vreau sa fiu cit mai clar -lucrez in Portugalia de 15 ani am cetatenia dubla moldoveneasca si portugeza ,in Portugalia am masina mai veche de 10 ani si vreau la intoarcera acasa sami iau si masina.in afara de problema cu virsta masinii ca nu stiu acum pina la citi ani se poate si care va fi taxa de devamare la masina cu benzina 1200cm din 2000 mai este o problema ca Portugalia nu scoate de la evidenta dupa cum miau explicat in Lisabona vin in Moldova j pun la evidenta apoi cu copia de acte ca am puso la evidenta vin si o scot din Portugalia.Va rog frumos spunetimi carei esirea.Multumesc anticipat.

  • balacci Says:

   Salut, Victor! Maşina dacă are un termen de exploatare mai mare de 10 ani n-o poţi înmatricula în Moldova. În schimb o poţi aduce şi utiliza cu numere portugheze. Succes!

 119. vadim Says:

  Salut , m-ar interesa daka aduk mashina din germania e nevoi ca sai fie trekut tiufu(testarea tehnika) sau purshisimplu ajung pina la vama ku numere roshii daka sunt oprit pe drum nu voi avea probleme? Ms anticipat

 120. ALEX Says:

  Buna ziua. Vreau sa cunosc taxele si procedura de devamare a camioanelor (are motor 2987 cm/cb) si a autobuzelor care are motor 2197 cm. multumesc anticipat

  • balacci Says:

   Salut, Alex! Baza de caclul a plăţilor la vamă la importul camioanelor şi autobuzelor este valoarea (preţul pe care l-ai plătit la procurare). Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-ai plătit la procurare (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înregistrarea autovehicolului în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 121. ed Says:

  buna ziua! vreau sa export haine din romania de la o persoana juridica in republica moldova catre o persoana fizica, eu fiind intermediar. care ar fi conditiile de devamare a marfii in moldova

 122. lilian Says:

  buna ziua!am primit un colet din America prin posta cu valoarea de 250$ si pe berderoul de transport scrie taxa de transport 405$.devamarea se face in baza valorii coletului sau valoarea coletului + taxa de transport?si daca da ce ar trebui sa devamam si taxa de transport?multumesc anticipat

 123. dumitru Says:

  Bună ziua.
  Vreau să-mi procur un automobil din Italia, şi vreau să ştiu. Vechimea autoturismului este calculată pentru devamare de la data pprimei înmatriculări?

 124. Dumitru Says:

  Si as vrea sa imi mai raspundeti va rog daca taxa pentru devamare este achitata in lei sau euro?

 125. natalia Says:

  Buna ziua,Veaceslav.. Sint la Italia si mi-am procurat un scuter care este inmatriculat pe mine, Acum doresc sa-l duc in Moldova si s-al inmatriculez la noi, Dar de pe data de 14 iulie italienii au introdus o lege noua si nu il scot de la evidenta pina cind nu aduc dovada ca l-am inmatriculat la Moldova.Scuterul face 10 ani pe data de 24 septembrie. Ai putea sa imi dai ceva informatie despre noua procedura? Multumesc anticipat.

  • balacci Says:

   Salut, Natalia! În cazul ăsta va trebui să intri cu scooterul in regim de admitere temporară în Moldova, apoi peste un timp să-l vămuieşti, apoi să-l radiezi de la evidenţă din Italia.

 126. Vanea. Says:

  Buna ziua!As vrea daca puteti sa ma ajutati cu o problema.Vreau sa cumpar din China ceasuri , curele .ochelari de soare..Replici ale unor firme cunoscute.Armani, Calvin Klein, Versace.In total valoarea lor ar fi de 1500$.Totul se trimite prin colet din China.Sunt persoana fizica.Ce taxe trebuie sa platesc?E vorba de cateva sute de ceasuri..curele…Va multumesc!

  • balacci Says:

   Salut, Vanea! Conform prevederilor legale, poţi importa în ţară în calitate de persoană fizică doar mărfuri pentru uz personal, în valoare de 300 euro!

 127. aloonet Says:

  vreau sa cumpar 20 de telefoane de peste hotare prin serviciul postal sunt persoana fizica si vreau aceste tel. sa le vind la noi in tara!
  – mi se va permite?

 128. marius22 Says:

  salut domnule Balacci am asa problema ma aflu in Turcia si trebuie sa vin acasa dar am cumparat niste bijuterii (in total eu si sotia avem vreo 200g aur in bijuterii)din aur carei procedura de trecere la vama in cauza data

 129. tudor Says:

  Salutare. Unde pot sa devamez automobilul? Am fost la un birou vamal de la botanica si mi-au spus ca trebuie devamată la un post vamal dupa care am fost la postul vamal leuseni si acolo mio spus ca se poate de devamat si la biroul vamal.

 130. Vanea Says:

  Buna ziua domnule Balacci,
  De fiecare data cand trec frontiera la aeroportul Chisinau cu pasaportul român, avand domiciliu in RM, cei de la frontiera imi aduc la cunostinta ca am incalcat termenul de 3 luni, la care eu le explic ca domiciliul meu este in RM si nu am incalcat nici un drept. Atunci ei imi cer pasaportul moldovenesc, ce drept au sa-mi ceara pasaportul moldovenesc la iesirea din tara, si cum se face ca sperie cetatenii cu incalcatul termenilui de 3 luni. Multumesc anticipat, sunteti de mare folos pentru cetatenii

 131. Ala Says:

  Buna ziua,vreau sa va intreb unde poate fi restituit tva pentru un calculator adus din Franta, o ruda de a mea a cumparat si acum nu stie unde sa se adreseze? Multumesc anticipat, Ala

 132. Sergiu Says:

  Buna ziua,

  Spuneti-mi va rog, am comandat 4 sticle de sampon de un Litru din Israel, pretul nu depasesc 300E, iar peste o saptamina am mai comandat 4, acum stau retinute in vama de la oficiul postal si mi sa spus ca trebue sa achit 30% din suma totala taxe vamale. O data la cit timp se permite de facut comanda si care este cantitatea pentru uz persona?Ce sa fac cu cele 8 sticle, trebue sa achit 30 % din costul lor?

  Multumesc mult, o sera buna.

  • balacci Says:

   Salut, Sergiu! În cazul tău este vorba de un ABUZ din partea organelor vamale! Or, legea reglementează limita de 300 euro pentru trecerea de O SINGURĂ DATĂ a mărfurilor de uz personal peste frontiera vamală. Deci ai voie să treci mărfuri de uz personal în limita de valoarea menţionate ori de câte ori vrei, important ca la fiecare trecere să fie respectată limita! Succes!

 133. Petru Says:

  Buna ziua. Intrebarea suna in felul urmator:
  Suntem un SRL, pentru lucru avem nevoie de un Printer din China care costa $ 6000 si cantareste el peste 70 kg, eu am auzit ca se poate de pus in capitalul firmei ca sa nu fie nevoie de devamat. Cu cei din China respectiv nu avem nici un contract, il comandam de pe site-ul lor. Este posibil cumva sa nu fie nevoie de devamat acest produs? Care trebuie sa fie procedura de procurare?

  • balacci Says:

   Salut, Petru! Da există procedura de scutire de plăţi vamale şi TVA la introducerea mărfurilor în capitalul social al întreprinderii. Pentru aceasta trebuie să efectuaţi mai întâi procedura de majorare a capitalului social, aprobat de Camera de Înregistrare, după care perfectaţi toate actele care confirmă tranzacţia, cu prezentarea lor biroului vamal la momentul importului! Succes!

 134. yurraa Says:

  Veaceslav salut,

  vreau sa imi aduc un automobil din Romania, sa-l devamez si sa-l pun pe numere MD. Am 2 optiuni, respecctiv 2 intrebari:

  1. Un automobil importat in RO din Austria, si care in Romania e pe numere rosii provizorii, deci nu e luata la evidenta in registrul auto a statului roman. O sa il pot devama in Moldova pe numele meu? De ce acte voi avea nevoie la vama? Vanzatorul imi zice ca intre mine si el ar urma sa facem doar un simplu contract de vanzare-cumparare, care se gaseste pe net, in rest imi da toate actele care le are pe masina. O alta intrebare daca voi putea intra cu masina in MD „pe roti” cu numerele Romanesti provizorii in scopul de a o devama? La Romani sigur nu, si la vama romaneasca voi fi nevoit sa trec masina pe tral/platforma.

  2. Am gasit o alta masina care are inca numere germane provizorii valabile pana la mijlocul lui Noiembrie. Si apare aceasi intrebare, voi putea devama masina pe numele meu, tinand cont ca e pe numere provizorii germane si nu eu am cumparat-o din Germania?
  Practic eu cu romanul voi face un contract de vanzare cumparare, si in acest caz cei de la vama vor accepta 2 contracte de vanzare-cumparare unul dintre cetateanul RO si DE si atul intre RO si MD?

  Multumesc

  • balacci Says:

   Salut, Iura!
   Nu e nicio problemă, în ambele variante. Important e ca automobilul să fie scos de la evidenţă din statul de export şi ca să ai un act care confirmă calitatea ta de proprietar (posesor)! Succes!

 135. Denis Says:

  Salut vreau sa cumpar o motocicleta care deja se afla in RM insa are numar de milano si nu are documente …intrebarea este daca voi putea face ducumentele pe ia si kit va costa?….ma poti ajuta?

  • balacci Says:

   Salut, Denis! Pentru a putea înmatricula motocicleta în Moldova, ea va trebui mai întâi scoasă de la evidenţă din Italia. Baza de caclul a plăţilor la vamă este valoarea motocicletei (preţul pe care l-aţi plătit pentru motocicletă), plus cheltuielile de transport spre Moldova. Ar fi bine să ai o confirmare a preţului pe care l-aţi plătit la procurarea motocicletei (factură, bon, recipisă), în caz contrar Vama avâd o practică defectuoasă, dar aplicată intens, de a majora din oficiu valoarea mărfii, în baza unor preţuri indicative fixate la Vamă. Plăţile care vor fi calculate: 1) taxa vamală – 5% din baza de calcul; 2) taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din baza de calcul; 3) TVA – 20% din baza de calcul plus taxa vamală şi taxa pentru proceduri vamale; 4) 7 euro -Taxa pentru eliberarea Adeverinţei vamale necesare la înmatricularea motocicletei în Republica Moldova. SUCCES! 😉

 136. Sergiu Sas Says:

  Buna ziua , va rog tare mult sa ma ajutati , cei de la vama mi-au confiscat unitatea de transport personala in urma controlului amanuntit efectuat la un punct de intrare in tara , acum trebuie sa astept decizia care mi-au comunicat ei trebuie sa vina de la chisinau , marfa era ascunsa in interiorul masinii fara sa fie modificata caroseria acesteia , vemesii mi-au intocmit proces verbal si citatie la birou vamal regional in 2 saptamini , vreau sa stiu daca pot pierde masina pentru totdeauna sau risc sa pierd doar marfa … multumesc anticipat …

  • balacci Says:

   Salut, Sergiu! Probabil maşina a fost ridicată, împreună cu marfa, în calitate de corp delict pe dosar. Urmează conform procedurilor administrative sau penale să-ţi aperi interesele în cadrul procesului cu ajutorul unui avocat. Pedeapsa penală aplicată poate implica şi confiscarea unităţii de transport. Succes!

 137. Iurceac Iurie Says:

  Salut.
  D-nule Balacci, am si eu o intrebare, vreau sa imi aduc o masina din Bulgaria, anul 2000. In cazl in care masina nu poate fi devamata, cit timp pot sa circul in RM, fara a avea probleme, si ce taxe trebuie sa achit, ca politia rutiera sa nu aiba motive de amenda. Si in cazul in care o dau lapiese, cum instiintez organele de drept ca masina nu va mai circula.

 138. vasile Says:

  buna am nevoe de informatie am mai incercat sa primesc niste informatie de la alti consultantidar un pic am fost mai dezinformat decit necesarul 🙂
  sunt in strainatate ma ocup cuauto vinzarile

  si
  vreau sa cunosc un pik cumvunctioneaa cu chestia cu TVA_ul
  daca inportez in tzara o masina spreexemlu din germania cu TVA vine platit in RM la inregistrarea automobilului sau nu?
  daca imi deschid o firma in Modova am ceva avantaje la devamarea auto sau ramine egala
  multumesc anticipat

  • balacci Says:

   Salut, Vasile! La importul autoturismelor în Republica Moldova se achită acciză, deci nu are nicio relevanţă dacă vei face importuri în calitate de persoană fizică sau juridică! Succes!

 139. ion Says:

  buna ziua .Veaceslav am si eu o intrebare am cumparat o masina din franta si este cu ruliu in dreapta da este inmatriculata in franta si este din 2004 pe benzina 1.3 pot so inmatriculez in moldova?

 140. Iurceac Iurie Says:

  Va multumesc dle Balacci de raspuns dar mai am ointrebare daca am dupa jumate de an de shedere a automobilului cu numere de inmatriculare straine o dau la piese, ce acte,declaratii trebuie sa scriu si unde trebuie sa ma adresezca sa nu am probleme cu legea. va multumesc anticipat

 141. Iurceac Iurie Says:

  Dle Balacci ajutatima va rog cu asa intrebare : daca am automobilul cu numere de inmatriculare straine il dau la piese, ce acte,declaratii trebuie sa scriu si unde trebuie sa ma adresezca sa nu am probleme cu legea. va multumesc anticipat

 142. Sergiu Says:

  Seara buna domnul Balacci ! Tatal meu se muta din Italia inapoi la RM si are citeva chestii de uz casnic. As vrea sa stiu, daca le introduce ca persoana fizica pentru el insasi-tre sa plateasca ceva taxe?
  P.S. Toata tecnica folosita (frigider, televizor, aragaz, masina de spalat, calculator etc.)
  Mersi anticipat!

 143. prepeleac vasile Says:

  salut as dori sa fac comanda de 100 de unitati identice pentru comercializare din China …. Care este procedura vamala ? ce riscuri am ? cit ma va costa sa introduc acesta comanda in moldova ? si ce controlori trebuie de trecut ? Mersi mult 🙂

 144. yurraa Says:

  Buna ziua.

  Vreau sa cumpar un automobil inmatriculat in Romania cu scopul de a il inmatricula in Republica Moldova. Din cate stiu pentru a o devama am nevoie de un act prin care se atesta ca masina a fost radiata din tara de origine (respectiv Romania) si de contractul devanzare-cumparare – este corect, sau mai am nevoie de careva acte?
  Planuiesc sa aduc masina in Moldova „pe roti”, ceia ce inseamna ca nu o voi radia din start ci va trebui sa fac inca un drum pana in Bucuresti cu numerele in buzunar pentru a o radia. In acest caz unde pot devama automobilul, doar in Leuseni (ceia ce inseamna ca trebuie sa las masina in vama cel putin 1 zi) sau e posibila devamarea si la vama din Chisinau de pe str. Gradina Botanica?
  Presupun ca nu sunt primul care devameaza o masina adusa in tara si care inca nu e radiata in tara de origine, care e cea mai simpla cale de devamare in astfel de cazuri.

  Multumesc

 145. alex Says:

  salut,veceslav,am o intrebare carei punctul in legeunde se spune ca prin factura,bon de plata sau recipisa poti confirma suma platita pe autovehicol,multumesc anticipat

 146. anatolie Says:

  Salut . aș vrea să aflu dacă la întoarcerea cu traiul din nou în Moldova după un termen de 10ani in Italia ar trebi sa achit devamarea propriului automobil ? Automobilul nu are mai mult de 10 ani. Există vreo lege care permite scutirea de plata accizelor auto la întoarcerea cu traiul în Moldova?

 147. andreea maria Says:

  daca vreau sa aduc 1000-1500de fire de flori din Olanda ce imi trebuie pt vama? specific ca nu vreau sa vad florile mai departe ci doar sa le folosesc pt amenajarea unui eveniment!

 148. Lilian Says:

  Buna! o persoana juridica din Italia doreste sa exporte din Moldova o cantitate da faina de griu. Este posibil asa ceva si daca da ce trebuie sa faca pentru aceasta?

 149. Vanea Says:

  Buna ziua Domnule Balacci,

  Ca persoana juridica, avand un magazin alimentar, vreau sa cumpar din Italia 2 frigidere noi. Vreau sa stiu daca la vama RM pot sa-mi restui TVA platit in Italia? si daca mai trebuie platit ceva taxe la vama RM.

  Multumesc frumos

 150. vadim Says:

  Buna ziua. Dupa citirea comentarelor de pe acest sait (televizorul din romania nu se taxeaza la vama) am plecat si l-am procurat in romania.am platit pe el acolo 43000( 34400 lei produsul si tva 8300 lei md aproximativ) lei md.ajung in vama si ei imi spun altceva.ca tv se taxeaza si ca codul lui este nu 8521 ci 8528594000.si am platit acciz 9538 lei si taxa pt proceduri vamale 4300 lei.adica in total 14000 lei(32%)…cum vine asta.m-am bazat pe sfatul care l-ati dat si am dat Fffff mult cu capul in bara. Multumesc ffffff mult si in continuare sa dati sfaturi utile. Ps ; sunt persoana fizica

 151. Oz Adriana Says:

  Bună ziua ,sunt reprezentant al unei firme și doresc sa aduc din Turcia niște frigidere și aparate pentru un restaurant ,sunt insotite de factura.Cum trebuie sa procedez pentru plata vamala ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: